Sănătate

Dorința de a mânca doar anumite alimente, o boală. Simptomele Afrid.

O nouă tulburare de alimentație, numită Afrid, atrage atenția specialiștilor și a părinților. Afrid, prescurtarea pentru "Avoidant-Restrictive Food Intake Disorder" (Tulburarea evitant-restrictivă a consumului de alimente), a fost recunoscută oficial în 2013 ca o afecțiune medicală.

Afrid este o tulburare care determină persoanele afectate să restricționeze drastic alimentele pe care le consumă. Foto: pexels.com Afrid este o tulburare care determină persoanele afectate să restricționeze drastic alimentele pe care le consumă. Foto: pexels.com

 

 


Afrid este o tulburare care determină persoanele afectate să restricționeze drastic alimentele pe care le consumă, ajungând până la punctul în care sănătatea lor este pusă în pericol.

 


Cum se manifestă? 

Persoanele cu Afrid mănâncă doar anumite alimente specific, aleg mâncarea în funcție de gust, textură sau chiar marcă și evită progresiv tot mai multe alimente.

Caz concret

Hannah, o fetiță de 8 ani din SUA, mânca doar anumite alimente foarte specifice. De exemplu, accepta doar chipsuri de la o anumită marcă, cu un anumit gist, numai în pachete mici.


Afrid vs. mofturi

Experții subliniază că Afrid este diferit de simplul fapt de a fi mofturos, prin faptul că o persoană mofturoasă poate încerca puțin dintr-un aliment nou, în timp ce o persoană cu Afrid poate refuza complet să mănânce dacă în farfurie există un aliment „inacceptabil".

Simptome și consecințe:

Printre consecințe se numără pierderea în greutate, deficiențe nutriționale și probleme în funcționarea psihosocială.


Cauzele Afrid rămân necunoscute, dar experții suspectează o combinație de factori genetici și psihosociali, inclusiv traume, anxietate și autism.

CITEȘTE ȘI:
Alarmă OMS. O nouă variantă de variola maimuței amenință Europa

Cercetătorii atrag atenția că Afrid este încă puțin studiat și necesită mai multă atenție din partea comunității medicale.


Părinții și medicii sunt sfătuiți să fie atenți la semnele Afrid și să caute ajutor specializat dacă observă o restricționare severă a alimentației la copii sau adolescenți.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Explozie alarmantă a unei boli aproape dispărute. De la 4 cazuri la peste 5.000.

abonare newsletter