Sănătate

Cum ne putem menține sănătoși în timpul verii? Ce alimente păcălesc foamea în această perioadă?

Ne putem menține sănătoși în perioada caniculară, consumând alimente care sunt bogate în nutrienți, care ne dau energie și sațietate. Vezi ce alimente păcălesc foamea și ne ajută să ajungem la un corp de invidiat.

Cum ne putem menține sănătoși în timpul verii?  | Foto: pexels.com Cum ne putem menține sănătoși în timpul verii? | Foto: pexels.com

 

 


Pe lângă păstrarea sănătății, ceea ce consumăm ne influențează și starea de bine. Multe persoane se confruntă de asemenea și cu poftă ridicată la masă, ceea ce îi face să consume mai multe gustări sau să mănânce peste măsură la mesele principale și/sau noaptea.

 


Indicele de sațietate se află în strânsă legătură cu încercarea noastră de a ne menține sănătoși. Pentru a adopta un ritm alimentar normal, este indicat să consumăm alimente cât mai sățioase. Factorul de sațietate reprezintă senzația transmisă de stomac și intestine către creier care la rândul său, oprește senzația de foame. 

CITEȘTE ȘI:
Călătoriți vara aceasta? Urmați aceste sfaturi esențiale pentru a suporta mai bine căldura

Sațietatea este evaluată prin intermediul indicelui de sațietate, un sistem de măsurare creat în 1995, ce arată cât de bine poate un aliment să țină de foame și să reducă din numărul de calorii. Pentru a dezvolta indicele de sațietate, au fost testate porții de 240 de calorii din 38 de alimente diferite. Astfel, alimentele cu un scor ridicat al indicelui de sațietate (peste 100) sunt considerate foarte sățioase.


Care sunt alimentele foarte sățioase și ne pot ține sub control foamea?

1. Cartofii fierți, care deși în trecut aveau imaginea de inamic al siluetei suple, sunt de fapt foarte sănătoși, nutritivi și sățioși. Aceștia sunt bogați în vitamine și minerale, având un conținut ridicat de apă și carbohidrați, completat de cantități moderate de fibre și proteine, toate acestea fără grăsimi. Cartofii fierți au un scor al indicelui de sațietate de 323.

2. Ovăzul, reprezintă cea mai bună opțiune la micul dejun, indiferent dacă este făcut terci sau doar amestecați fulgii în lapte. Alimentul reușește să mențină foamea la distanță pentru o perioadă îndelungată. Fulgii de ovăz sunt bogați în fibre solubile, responsabile pentru sațietate și au un aport caloric scăzut. Atâta timp cât terciul nu se combină cu sosuri, gemuri sau ciocolată, în mod exagerat, preparatul este o alegere ideală pentru a lupta contra foamei.


3. Ouăle sunt o sursă bogată de vitamine, antioxidanți, proteine și aminoacizi, fiind printre cele mai sățioase alimente. Ouăle au numeroase beneficii: antioxidanții din gălbenușul de ou ajută ochii să funcționeze într-un mod potrivit. Având foarte multe proteine menține sațietatea pe termen lung și reduce consumul de calorii pentru aproximativ 36 de ore.

4. Supele pot fi mai sățioase decât unele alimente mai solide, deoarece dețin foarte multe legume, care oferă un aport crescut de fibre și carbohidrați și au un scor ridicat de sațietate. Supele cremă sunt printre cele mai sățioase și elimină senzația de foame pentru cel puțin șase ore. 


5. Iaurtul grecesc, spre deosebire de iaurtul clasic, conține aproape de două ori mai multe proteine decât iaurtul clasic. Aportul caloric este mediu spre scăzut, iar proteinele aduc un mare grad de sațietate. Culturile de bacterii probiotice îmbunătățesc digestia și fac ca iaurtul grecesc să fie o gustare ideală pentru cei care doresc o siluetă armonioasă.

6. Peștele este o carne slabă, albă și bogată în proteine și acizi grași omega-3 și omega-6. Aceste proteine și acizi aduc multiple beneficii organismului, inclusiv creșterea sațietății. Peștele are un scor mai ridicat pe indicele de sațietate decât alte tipuri de carne sau alimente ce dețin proteine, precum carnea de porc sau ouăle. Peștele poate fi gătit în așa fel încât să ajute în lupta cu kilogramele în plus, fie că e fiert, la grătar sau la cuptor.

7.Merele dețin foarte multă apă, în proporție de 85% și fibre solubile. Acestea oferă sațietate pe termen lung și încetinesc digestia. Merele sunt bogate în vitamine (A, C, B1, B2), au proprietăți antioxidante și reprezintă o gustare sănătoasă și inspirată.

Articol scris de Alina Petric

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Explozie alarmantă a unei boli aproape dispărute. De la 4 cazuri la peste 5.000.

Produs contaminat cu Salmonella, retras de pe rafturile a patru lanţuri de magazine. Românii, îndemnați să returneze produsul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter