Sănătate

Frecvența mersului la toaletă, indicator important al sănătății

Frecvența cu care mergem la toaletă ar putea oferi indicii importante despre sănătatea noastră, reiese dintr-un nou studiu publicat în revista Cell Reports Medicine.

Constipația și diareea pot fi indicatori ai bolilor cronice. Foto: pexels.com Constipația și diareea pot fi indicatori ai bolilor cronice. Foto: pexels.com

 

 


Cercetătorii au descoperit că acest aspect al vieții noastre de zi cu zi ar putea influența nu doar confortul nostru, ci și microbiomul intestinal și riscul de boli cronice.

 


Dr. Sean Gibbons, autorul principal al studiului și profesor asociat la Institutul de Biologie Sistemică din Seattle, explică: „Multe persoane cu boli cronice, inclusiv boala Parkinson și boala renală cronică, raportează că au avut constipație ani de zile înainte de diagnostic", relatează CNN.

Frecvența scaunului, oglinda sănătății: Ce spun cercetătorii despre microbiomul intestinal

Această observație a stat la baza cercetărilor pentru a afla legătura dintre frecvența mișcărilor intestinale și diverși factori biologici.


Studiul a analizat datele și stilul de viață a peste 1.400 de adulți sănătoși care au participat la un program științific de wellness. 

Participanții au fost împărțiți în patru grupuri în funcție de frecvența scaunului: constipați, cu frecvență scăzută-normală, cu frecvență ridicată-normală și diaree.


Rezultatele au arătat că persoanele cu una sau două scaune pe zi aveau o floră intestinală mai diversă, cu bacterii benefice care digeră fibrele. 

În schimb, cei cu constipație sau diaree prezentau bacterii asociate cu tractul gastrointestinal superior sau cu fermentația proteinelor.


Cercetătorii au observat, de asemenea, că anumite substanțe din sânge erau legate de frecvențe diferite ale mișcărilor intestinale. 

De exemplu, la persoanele constipate s-au găsit niveluri mai ridicate de subproduse ale fermentației proteinelor, cunoscute pentru a provoca leziuni renale.

CITEȘTE ȘI:
Ai înghiți o pastilă din fecale? Nu strâmba din nas: ar putea fi un leac pentru mai multe boli.

Dr. Kyle Staller, director al Laboratorului de Motilitate Gastrointestinală de la Massachusetts General Hospital, care nu a fost implicat în studiu, comentează: „Ceea ce este interesant pentru mine în legătură cu acest studiu este că am știut de mult timp despre o legătură între constipație și boala cronică de rinichi, dar mecanismele potențiale nu au fost niciodată bine înțelese".

Ritmul intestinal și riscul de boli: Ce dezvăluie frecvența mersului la toaletă

Studiul are anumite limitări. Nu dovedește o relație cauză-efect și datele provin de la participanți studiați la un singur moment în timp. 

În ciuda acestor limitări, însă, studiul subliniază importanța unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos pentru menținerea sănătății intestinale. Dr. Rena Yadlapati de la Universitatea din California San Diego notează că participanții cu o frecvență normală a mișcărilor intestinale consumau mai multe fructe și legume, se hidratau mai bine și făceau mai multe exerciții fizice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

10 ceaiuri pentru constipație, gaze și balonare. Adio, burtă umflată!

abonare newsletter