Sănătate

Ce poți face pentru a scăpa de durerile de cap? Află cum le poți evita.

Durerea de cap poate trece rapid sau poate dura câteva zile, iar, rareori, ea poate indica o afecțiune severă.

Ce poți face pentru a scăpa de durerile de cap? Află cum le poți evita. | Foto: pexels.com Ce poți face pentru a scăpa de durerile de cap? Află cum le poți evita. | Foto: pexels.com

 

 


Durerile de cap ne pot încurca în activitățile de zi cu zi. Ele se împart în două categorii: primare (fără o cauză subiacenta, reprezentând 90% din total) și secundare, care au o cauză specifică.

 


Durerile de cap pot avea diverse cauze, dar asta nu înseamnă că nu pot fi și evitate. Pentru mulți, acestea apar din cauza deshidratării, hipertensiunii, stresului fizic sau emoțional. Reacțiile la anumite medicamente, aditivi sau alimente pot, de asemenea, declanșa dureri de cap.

Sfaturi la îndemână contra durerilor de cap

1. Hidratează-te
Când te doare capul, înainte de a lua analgezice și pastile, bea un pahar cu apă. Durerea poate fi cauzată de deshidratare, mai ales dacă ai consumat băuturi alcoolice în noaptea precedentă sau dacă nu bei destulă apă. Poți opta și pentru o băutură cu electroliți, dar fără să aibă coloranți și îndulcitori artificiali, deoarece poate agrava durerea.
2. Compresii cu ceai de mentă
Stresul, epuizarea fizică, alergiile şi postura incorectă la birou pot cauza dureri de cap. Un remediu simplu este compresa cu ceai de mentă. Planta aromatică acționează ca un balsam pentru migrene. Când durerea persistă și este însoțită de presiune în sinusuri și tâmple, prepară un ceai de mentă și aplică pe frunte o compresă cu infuzia obținută.
3. Bea cafea
Durerile de cap pot fi ameliorate cu o ceașcă de cafea. Cafeina acționează asupra neurotransmițătorilor, reducând durerea și oferind un plus de energie. De preferat este a consuma cafeaua în porții moderate și până la ora 15:00, pentru a nu-ți afecta somnul. 
4. Consumă ghimbir
Ghimbirul este benefic pentru stomac, dar și pentru ameliorarea senzației de greață asociată migrenelor. Poți consuma ghimbir sub formă de ceai, bomboane sau capsule.
5. Consumă fructe bogate în magneziu
Magneziul reglează circulația sangvină la nivelul creierului. Alimentele bogate în magneziu sunt: fasolea, bananele, semințele de floarea-soarelui, migdalele, peștele, cartofii, năutul și orezul brun. Un adult trebuie să consume minimum 200 mg de magneziu pe zi. Un supliment alimentar pe bază de magneziu poate crește rezistența la stres și reduce oboseala.
6. Exersează tehnici de relaxare
Stresul poate cauza contracții involuntare ale mușchilor cefei, provocând dureri de cap intense. Meditația și respirația profundă sunt tehnici eficiente de relaxare. Dacă oboseala mentală îți cauzează dureri de cap, poți lua anxiolitice naturale, cum ar fi extractele de valeriană, roiniță, mentă și floarea pasiunii, la recomandarea specialistului.
7. Evită exercițiile intense
Când ai dureri de cap, lasă exercițiile intense deoparte. Optează pentru activități cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos și yoga.
8. Stai pe semiîntuneric
Sensibilitatea la lumină (fotofobia) poate agrava durerile de cap. Redu intensitatea luminii din încăpere sau birou pentru a ameliora disconfortul. Alte soluții includ utilizarea draperiilor opace, purtarea ochelarilor de soare afară și folosirea becurilor fluorescente cu spectru de lumină naturală.
9. Blochează zgomotele puternice
Zgomotele intense pot agrava durerile de cap sau migrenele. Dacă un zgomot a declanșat durerea sau agravează simptomele, retrage-te într-un loc liniștit.
10. Evită mirosurile puternice
Sensibilitatea la mirosuri (osmofobia) este comună în cazul migrenelor. Stai departe de parfumuri, alimente cu miros intens, benzină și alte substanțe chimice care îți pot agrava simptomele.
11. Masează-ți fruntea cu gheață
Pentru a reduce intensitatea durerilor de cap, împăturește câteva cuburi de gheață într-un tifon și masează-ți fruntea sau tâmplele. Dacă nu ai gheață, poți masa tâmplele cu ulei esențial de mentă dizolvat în puțin ulei vegetal (ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline).
12. Odihnește-te suficient
Un somn insuficient sau unul prelungit (peste nouă ore) poate provoca migrene. Pentru a preveni durerile de cap, adoptă o igienă bună a somnului: mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, evită dispozitivele cu lumină albastră înainte de culcare și petrece suficient timp în lumină naturală în timpul zilei. Somnul de prânz poate fi, de asemenea, benefic.


Cum putem trata durerile de cap?

Cele mai simple metode de tratare a durerilor de cap sunt odihna și medicația. Medicamentele ce nu cer prescripție medicală, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, se folosesc des, dar medicii pot recomanda și alte tipuri de medicamente. 

Pe lângă mijloacele clasice de tratament, există și metode alternative pentru durerile de cap, dar este important a se contacta un specialist înainte, pentru a fi discutate și știute toate aspectele despre tratamente. 


CITEŞTE ŞI
Zece alimente care reduc stresul şi anxietatea. Ce este recomandat să mănânci?

Abordările alternative includ:
- Acupunctura;
- Terapia cognitiv-comportamentală;
- Utilizarea produselor pe bază de plante;
- Hipnoza;
 -Meditația.

Remediile naturale și-au arătat succesul în tratarea durerilor de cap. Printre acestea se numără:
- Compresele reci sau calde puse pe cap sau gât;
- A reduce stresul cât este posibil;
- A avea un program de mese regulate, cu un nivel adecvat al zahărului în sânge;
- A se crea o rutină de exerciții fizice;
- Odihna adecvată și somnul regulat.


Articol scris de Alina Petric

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

De ce te doare capul pe caniculă? Scapă de migrene cu aceste trucuri simple

Simptomele cancerului: Durerile de cap dimineața indică o boală gravă

Ultimele Stiri
abonare newsletter