Sănătate

Câinele, eroul neașteptat: Cum a salvat Jessie viața stăpânului său, detectând un cancer agresiv - VIDEO

Mark Allen, un bărbat de 65 de ani din Warwick, Marea Britanie, își datorează viața câinelui său, Jessie, care a detectat prezența unui cancer agresiv înainte ca medicii să-l diagnosticheze.

Un bărbat căruia i-a fost extirpată jumătate din față după ce câinele său a mirosit o tumoare agresivă îndeamnă oamenii să nu-și ignore simptomele. Foto: X / Dailymail Un bărbat căruia i-a fost extirpată jumătate din față după ce câinele său a mirosit o tumoare agresivă îndeamnă oamenii să nu-și ignore simptomele. Foto: X / Dailymail

 

 


Totul a început când Jessie a avut un comportament neobișnuit. Câinele devenise excesiv de afectuos, mângâind constant fața lui Mark. Inițial, bărbatul nu a dat prea multă importanță acestui comportament, dar mai târziu și-a dat seama că animalul său încerca să-l avertizeze, susține Mirror.

 


Îngrijorat de comportamentul lui Jessie, Mark a decis să consulte un medic. Diagnosticul a fost șocant: o tumoare agresivă care se răspândise pe cea mai mare parte a părții drepte a feței sale. Medicii i-au dat doar câteva săptămâni de trăit dacă nu se opera imediat.

Eroul cu blană: Cum a detectat un câine cancerul agresiv al stăpânului său

Mark recunoaște că a ignorat simptomele timp de aproape un an, ceea ce a permis tumorii să se răspândească considerabil. 


„Nu am putut respira pe nara dreaptă timp de aproximativ un an din cauza unui polip", a mărturisit el.

CITEȘTE ȘI:
Studiu: Mirosul stresului emanat de om afectează starea emoțională a câinilor

Allen a fost supus unei intervenții chirurgicale complexe care a durat peste 10 ore. Operația a implicat îndepărtarea tumorii și reconstrucția unei jumătăți din fața sa. Chirurgii au înlocuit obrazul cu o bucată din osul pelvisului, maxilarul cu plăci de titan, iar cerul gurii și gâtul au fost reconstruite cu țesut abdominal. De asemenea, i-au fost îndepărtate orbita oculară dreaptă, ganglionii limfatici și glandele salivare din partea dreaptă a gâtului pentru a preveni răspândirea cancerului.


După operație, Mark a trebuit să suporte o radioterapie intensivă. 

Când animalul de companie devine salvator: Câinele care a detectat cancerul stăpânului

„Radioterapia a fost destul de neplăcută. Am pierdut trei kilograme și jumătate, părul de pe o parte a capului și mi-am pierdut și gustul", a povestit el.


În ciuda acestor încercări dificile, Mark privește acum cu optimism spre viitor și transmite un mesaj important tuturor: „ Dacă ceva nu este în regulă, mergeți și cereți un consult." 

Povestea lui Mark Allen este o mărturie puternică a instinctului remarcabil al animalelor și a importanței vitale a detectării precoce a cancerului. Datorită lui Jessie și intervenției medicale prompte, Mark a primit o a doua șansă la viață și acum își folosește experiența pentru a ajuta și a inspira pe alții.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Și cățeii fac insolație! De ce să nu lași niciodată un câine în mașina închisă?

Ultimele Stiri
abonare newsletter