Sănătate

Și cățeii fac insolație! De ce să nu lași niciodată un câine în mașina închisă?

Vremea caniculară poate fi periculoasă pentru câini. Cel mai adesea un câine poate face insolaţie dacă este lăsat închis în maşină, în timpul unei zile călduroase.

Și cățeii fac insolație! De ce să nu lași niciodată un câine în mașina închisă? | Foto: pixabay.com Și cățeii fac insolație! De ce să nu lași niciodată un câine în mașina închisă? | Foto: pixabay.com

 

 


Câinii care sunt lăsaţi în maşină singuri, în timpul unei zile caniculare, pot face insolaţie, pot avea un şoc termic şi probleme respiratorii. 

 


Totodată, poate să apară şi decesul în cazul câinilor lăsaţi în maşină singuri la temperaturi ridicate. 

De ce să nu lași niciodată un câine în mașina închisă?

„Nu avem voie să facem asta. Dacă afară sunt 30 de grade, într-o maşină cu geamurile închise se fac 45 de grade. Acolo apare un şoc termic. Apar probleme respiratorii. Poate în jumătate de oră să apară şi decesul. În niciun caz nu trebuie să facem asta. Nici chiar cu geamul deschis sau uşor deschis nu sunt de lăsat în maşină. Temperatura creşte foarte, foarte mult în maşină în vremea caniculară. Sunt multe cazuri în care i-au găsit decedaţi”, a declarat Andrei Timen, medic veterinar chirurg la clinica Trivet din Cluj-Napoca, pentru monitorulcj.ro.


Cum să îți protejezi de caniculă cel mai bun prieten?

Medicul veterinar a oferit câteva sfaturi prin care putem proteja animalele de companie de caniculă. 

„Trebuie ca plimbările să fie dimineaţa sau seara, la ore la care temperatura să nu depăşească 25-26 de grade. Să aibă apă la dispoziţie permanent şi să fie schimbată de 2-3 ori pe zi, pentru că se încălzeşte şi încălzită fiind există riscul dezvoltării de bacterii în vasul cu apă. În casă dacă sunt căţei din rasele brahicefalice, cum ar fi bulldogii, mopsul, e bine să fie ţinuţi în camera cea mai răcăroasă. Dacă este şi aer condiţionat cu siguranţă îi ajută pentru a avea un confort termic în perioada de caniculă. În camera în care stau ar trebuie să fie în jur de 25-28 de grade. Acestea sunt temperaturi suportabile. Dacă temperatura depăşeşte 28 de grade e necesar să luăm măsuri”, a mai declarat Andrei Timen. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Căldura afectează animalele de companie. Cum să îți protejezi de caniculă cel mai bun prieten?

Zi toridă și maxime de 38 de grade. Prognoza meteo pentru Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter