Sănătate

OMS avertizează: O tulpină letală de variola maimuței se răspândește! Va fi declarată epidemia urgență internațională?

OMS avertizează că o tulpină letală de variola maimuței se răspândește și se discută dacă se va declara epidemia urgență internațională.

OMS avertizează: O tulpină letală de variola maimuței se răspândește | Foto: pixabay.com OMS avertizează: O tulpină letală de variola maimuței se răspândește | Foto: pixabay.com

 

 


 

OMS avertizează că o tulpină letală de variola maimuței se răspândește și se discută dacă se va declara epidemia urgență internațională. 


 

În urma răspândirii unei tulpini letale de variola maimuței, Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) are în vedere convocarea unui comitet de experți pentru a stabili dacă este necesară ca epidemia de mpox să fie declarată drept urgență internațională. 


În acest sens, Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că agenţia ONU alături de centrele africane pentru controlul şi prevenirea bolilor, printre alte organisme, se pregătesc să îşi intensifice eforturile pentru a întrerupe transmiterea virusului.

Citește și: 
Bolnavii de SIDA, ameninţaţi de o formă gravă de Mpox, denumită în trecut variola maimuței

„Am în vedere convocarea unui comitet de urgenţă privind reglementările sanitare internaţionale, care să mă consilieze dacă epidemia de mpox ar trebui declarată urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus pe X


Această calificare reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate declanşa OMS, iar directorul OMS este cel care o poate lansa pe baza recomandărilor comitetului.

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o boală virală rară care cauzează simptome de infecție virală acută (febră, dureri de cap, dureri musculare) și o erupție pe piele sub formă de vezicule pline de lichid.


În 2022, au fost raportate pentru prima dată un număr mare de cazuri în UE și în restul lumii, în țări în care boala nu circula în mod obișnuit. Peste 20 000 de cazuri au fost raportate în UE/SEE în timpul epidemiei din 2022. Aceste cazuri nu aveau legătură cu plecarea în călătorie în locuri în care se cunoștea că circulă virusul variolei maimuței.

Simptomele cuprind leziuni care pot fi greu de deosebit de alte infecții cu poxvirusuri și, într-o anumită măsură, de varicelă.

Persoanele cu variola maimuței prezintă adesea o combinație a următoarelor simptome:

  • febră;
  • dureri de cap;
  • frisoane;
  • epuizare;
  • umflarea ganglionilor limfatici;
  • dureri de spate și dureri musculare;
  • leziuni ale membranei mucoase și erupții pe piele. 

Erupția poate apărea înainte sau după celelalte simptome și este în general localizată pe față, mâini, picioare, în jurul organelor genitale sau anusului. 

Leziunile cutanate vor arăta la început ca niște pete roșii reliefate, care se transformă în vezicule umplute cu lichid, iar apoi fac crustă și cad înainte ca pielea să se vindece complet.

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Variola maimuței ar putea fi eliminată în Europa. OMS: „Există semne timpurii încurajatoare”

Variola maimuței nu mai este o urgență de sănătate publică, a anunțat Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Ultimele Stiri
abonare newsletter