Sănătate

Inteligența artificială poate detecta peste 1.000 de boli cu ani înainte de apariția simptomelor

O nouă tehnologie de inteligență artificială promite să transforme radical modul în care detectăm și tratăm bolile.

O nouă tehnologie de inteligență artificială numită MILTON poate detecta semnele timpurii a peste 1.000 de boli cu ani înainte de apariția simptomelor. Foto: pexels.com O nouă tehnologie de inteligență artificială numită MILTON poate detecta semnele timpurii a peste 1.000 de boli cu ani înainte de apariția simptomelor. Foto: pexels.com

 

 


Algoritmul informatic, numit MILTON, dezvoltat de AstraZeneca, poate identifica semnele timpurii ale peste 1.000 de afecțiuni, cu mult înainte ca pacienții să aibă simptome.

 


MILTON funcționează analizând rezultatele testelor de rutină făcute de medicii de familie. Sistemul examinează date de la 67 de biomarkeri clinici, inclusiv analize detaliate de sânge și urină, verificări ale tensiunii arteriale, ale performanței respiratorii, precum și greutatea, vârsta și sexul pacienților. În plus, MILTON evaluează informații despre 3.000 de proteine din plasma sanguină, care joacă un rol esențial în multe funcții ale organismului, inclusiv în sistemele imunitar și hormonal.

Cum poate inteligența artificială să detecteze 1.000 de boli înainte de apariția simptomelor 

Dr. Slave Petrovski, care a condus cercetarea, a declarat pentru Sky News că multe boli au o evoluție silențioasă și îndelungată înainte de a deveni vizibile clinic. Când pacientul ajunge în cele din urmă la medic cu simptome evidente, boala este adesea într-un stadiu avansat. În realitate, în sângele pacientului au loc o serie de modificări subtile cu mult timp înainte ca simptomele să devină perceptibile. Aceste schimbări biochimice reprezintă, de fapt, începutul și progresia bolii, mult înainte ca pacientul să realizeze că ceva nu este în regulă.


Analiza avansată a sângelui: Cheia pentru prezicerea bolilor cu ani înainte 

Cercetătorii au testat MILTON folosind date de la 500.000 de participanți din UK.

Rezultatele, publicate în revista Nature Genetics, sunt impresionante: instrumentul s-a dovedit „excepțional" în prezicerea a 121 de boli și „foarte predictiv" pentru alte 1.091 de afecțiuni.


Dr. Petrovski a adăugat că „semnalele” biologice pot prezice cu mult timp înainte dezvoltarea unor boli complexe și de impact major, cum ar fi Alzheimer, afecțiunile pulmonare cronice sau problemele renale.

AstraZeneca susține că MILTON va accelera dezvoltarea unor tratamente mai eficiente și mai țintite. Mai mult, compania pune datele la dispoziția gratuită a altor cercetători, deschizând calea către dezvoltarea de teste de diagnostic precoce și intervenții preventive.


CITEȘTE ȘI:
Revoluție în neurotehnologie: Al doilea pacient Neuralink primește un cip cerebral, în ciuda controverselor

Cu toate acestea, experții îndeamnă la precauție. Profesorul Tim Frayling de la Universitatea din Exeter avertizează: „Trebuie să fim atenți atunci când afirmăm că putem prezice boala, când, de fapt, vrem să spunem . Această abordare va avea probabil un impact mai mare asupra îmbunătățirii cunoștințelor noastre despre modul în care se dezvoltă bolile, mai degrabă decât despre cine anume le va dezvolta".

Provocări etice și beneficii medicale: Dezbaterea în jurul tehnologiei MILTON 

Profesorul Dusko Ilic, de la King's College London, descrie puterea predictivă a lui MILTON ca fiind „remarcabilă", evidențiind potențialul pentru intervenții mai timpurii, tratamente mai personalizate și costuri reduse pentru asistența medicală. Cu toate acestea, el avertizează: „Am unele îngrijorări cu privire la utilizarea sa etică. Abilitățile predictive puternice ale acestui instrument ar putea, dacă nu sunt reglementate, să fie utilizate în mod abuziv de companiile de asigurări de sănătate sau de angajatori pentru a evalua persoanele fără știrea sau consimțământul acestora. Acest lucru ar putea duce la discriminare și la o încălcare a vieții private".

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Dragoste la prima... inteligență artificială! A folosit ChatGPT și a găsit 5.000 de potriviri pe Tinder

Ultimele Stiri
abonare newsletter