Sănătate

Transplantul hepatic de la Cluj a salvat o tânără de 25 de ani. „Este o luptătoare. Medicii spun că e bine”. VIDEO

Sâmbătă, 14 septembrie, a avut loc primul transplant hepatic de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj. Intervenţia a salvat viaţa unei tinere de 25 de ani.

Portret de conferinţă de presă, de la stânga la dreapta: dr. Mleşniţe Mihai Adrian, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, dr. Cavaşi Adriana, director medical la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie şi prof. dr. Nadim Al Hajjar, șeful secției de Transplant Hepatic a Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie – monitorulcj.ro Portret de conferinţă de presă, de la stânga la dreapta: dr. Mleşniţe Mihai Adrian, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, dr. Cavaşi Adriana, director medical la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie şi prof. dr. Nadim Al Hajjar, șeful secției de Transplant Hepatic a Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie – monitorulcj.ro

 

 


Primul transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca a avut loc sâmbătă, 14 septembrie, la o pacientă de 25 de ani cu insuficienţă hepatică acută de etiologie autoimună.

 


„Este o luptătoare. Medicii spun că e bine”

Mama pacientei a povestit despre starea în care se află fiica ei şi despre cum a decurs intervenţia. 

„Ne spune că îi este foarte foame şi cred că şi un pic obosită. E o luptătoare şi e foarte bine. Medicii ne-au spus că e bine, având în vedere că e a doua zi. Primele cuvinte după ce s-a trezit au fost: «O să mă schimb de acum încolo»”, a declarat mama fiicei. 


Boala a fost descoperită în 2016

Boala pacientei a fost depistată în 2016, atunci când tânără a descoperit-o întâmplător.

„În 2016 am depistat întâmplător boala, în urma unor analize de rutină. Din păcate, am găsit cu greu un diagnostic, după câteva luni. Ulterior, am primit un tratament care s-a dovedit a fi incorect. Am ajuns la Cluj într-o astfel de situație. Nu se aștepta nimeni să se degradeze atât de repede într-un timp atât de scurt. După transplant am așteptat nesperat de puțin, doar cinci luni. Aşa a vrut Dumnezeu. Timpul de aşteptare a fost foarte scurt. E un lucru care nu poate decât să ne bucure. Știam că aici vom ajunge la un moment dat, toată lumea ne spunea că aici vom ajunge. Suntem încrezători și ea are o șansă la viață”, a mai declarat mama pacientei. 


„Am reuşit să trăim un vis care a devenit realitate”

Dr. Mleşniţe Mihai Adrian, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, a explicat că intervenţia transplatului hepatic care s-a realizat la Cluj-Napoca a fost un vis devenit realitate. 

„Am reuşit să trăim un vis mai vechi pe care l-am avut şi care a devenit realitate. Este un pas important pentru Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, pentru comunitatea locală. Ne-am pregătit pentru acest moment. Am reuşit treptat să trecem toţi paşii necesari pentru a ajunge la intervenţie. Toţi am contribuit la dezvoltarea sănătoasă a instituţiei pentru a avea posibilitatea să ne perfecţionăm, să învăţăm să facem astfel de intervenţii, precum cea de transplant hepatic. Am reuşit să avem şi disciplină financiară pentru a aloca resursele necesare pentru realizarea transplantului hepatic”, a declarat dr. Mleşniţe Mihai Adrian, într-o conferinţă de presă, organizată luni, 16 septembrie. 


CITEŞTE ŞI
Primul transplant hepatic la Cluj-Napoca. Interviu cu Nadim Al Hajjar, şeful secției de Transplant Hepatic a IRGH.

Prof. dr. Nadim Al Hajjar, șeful secției de Transplant Hepatic a Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, a declarat că speră ca la Cluj-Napoca să fie realizate cel puţin 20-25 de intervenţii de transplant hepatic pe an. 

„Am visat să realizăm transplantul hepatic. În urmă cu patru ani de zile am pornit spre acest pas. Am decis atunci ca acest transplant hepatic să fie realizat şi la Cluj. Trebuie să înţelegem că pentru a obţine acest lucru a trebuit să ne sacrificăm, să lucrăm în echipă. De asemenea, trebuie să privim cu empatie către pacienţii care au nevoie de ajutor. Procedura a durat mai mult de 8 ore. Colegii mei au fost prezenţi şi a doua zi după operaţie. Am format echipa. Colegii mei au fost formaţi în alte centre, naţionale şi internaţionale. Unii dintre colegii au fost pregătiţi în Barcelona şi în Italia. Aceasta a fost doar prima intervenţie, este doar începutul, de acum încep greutăţile. Suntem dispuşi să muncim şi să ne sacrificăm, suntem conştienţi că vor exista obstacole, Sper să fie realizate cel puţin 20-25 de intervenţii de transplant hepatic pe an. Din punct de vedere logistic avem tot ce ne trebuie”, a declarat prof. dr. Nadim Al Hajjar. 

Apel pentru deschidere spre donarea organelor

Reprezentanţii Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca au făcut un apel pentru donarea de organe şi au subliniat importanţa salvării de vieţi. 

„Succesul unui program de transplant hepatic nu poate fi cu adevărat un succes, doar dacă există donatori. Avem destui pacienţi care să beneficieze de transplant în România. Trebuie să avem şi ce să le oferim. Pe lista de transplant de la Bucureşti sunt peste 400 de pacienţi care aşteaptă. E foarte important să încurajăm procesul de donare. Ar trebui să lucrăm împreună în sensul acesta”, au transmis reprezentanţii institutului. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primul transplant hepatic la Cluj-Napoca. O tânără de 25 de ani a fost salvată de un pacient în moarte cerebrală.

Clujul, în pragul primului transplant hepatic. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj: „Este un moment istoric!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter