Sănătate

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Avem o criză de medici în spitale, mai ales pe specializările cu risc de malpraxis”

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu atrage atenția că în România deficitul de personal din spitale va crește în următorii ani iar vidul legislativ în materie de malpraxis va face și mai puțin atractive specializări care implică riscuri mari pentru medici.

Patriciu Achimaș Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj Patriciu Achimaș Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj

 

 


Chirurgul Insitutului de Oncologie din Cluj spune că salariile mai mari din străinătate reprezintă un motiv important pentru cei care decid să abandoneze sistemul nostru medical, însă nu singurul. 

 


„Tinerii medici își doresc un mediu de lucru care să le ofere nu doar recompense financiare, ci și oportunități de dezvoltare profesională, suport din partea colegilor și condiții de muncă adecvate. Așadar, problemele legate de relațiile interumane și infrastructură contribuie la decizia medicilor de a părăsi țara”, a subliniat Patriciu Achimaș Cadariu.

Conform statisticilor, peste 22.000 de medici români lucrează în străinătate, în căutarea unor condiții mai bune de muncă și a unor salarii mai mari. 


Profesorul Achimaș-Cadariu s-a referit și la specializările medicale unde exista criză de personal, cum ar fi ATI, chirurgie sau medicină de urgență. 

„Nu există niște legi clare. Scriem un proiect de lege privind malpraxisul medical, îl abandonăm și scriem altul, îl abandonăm și pe acela pe parcurs, nimeni nu are o consecvență de a-l duce până la capăt, am văzut și anul acesta și acum 10 ani. Medicii trebuie să știe că nu vor fi hărțuiți pentru orice acuzație nefondată. Tinerii care își încep cariera au o serie de motive pentru care evită unele specializări fără de care nu se pot rezolva cazurile grave. Ar trebui să ne pună pe gânduri, iar răspunsul la această criză ar trebui să fie o reformă amplă a sistemului”, a mai spus deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: „Îngrijirile paliative, o urgență națională”

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu a primit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler din partea președintelui României

abonare newsletter