Sănătate

„Tripledemia" lovește Europa! Trei viruși periculoși atacă simultan.

O nouă provocare medicală fără precedent se profilează la orizont pentru Europa în sezonul rece care se apropie.

Experții medicali avertizează asupra unei posibile „tripledemii Experții medicali avertizează asupra unei posibile „tripledemii

 

 


Specialiștii trag un semnal de alarmă privind posibilitatea apariției unui fenomen denumit „triplevirus" - o situație în care trei infecții respiratorii majore se răspândesc concomitent, exercitând o presiune uriașă asupra sistemului sanitar.

 


Un reputat medic generalist, Chun Tang, citat de presa internațională, avertizează: „Fiecare dintre aceste trei virusuri poate provoca îmbolnăviri serioase, în special în cazul persoanelor în vârstă, al copiilor mici și al celor cu imunitate scăzută".

Ce ascunde, de fapt, acest termen de „triplevirus"? Conceptul se referă la răspândirea simultană a trei agenți patogeni respiratorii: noul coronavirus, virusul gripal și virusul sincițial respirator (VSR).


Tripla epidemie: Amenințarea nevăzută care pune Europa în alertă medicală

Această combinație periculoasă ar putea conduce la o creștere îngrijorătoare a internărilor în spitale, mai ales în rândul grupurilor vulnerabile. 

CITEȘTE ȘI: Un virus care ar putea duce la paralizie la copii este în creștere. Cât de îngrijorați ar trebui să fie părinții?

Principalii factori care favorizează apariția triplei epidemii sunt: sezonalitatea acestor virusuri, cu vârfuri în lunile de toamnă și iarnă, acoperirea vaccinală insuficientă pentru COVID-19 și gripă, renunțarea la măsurile de protecție, precum purtarea măștilor și păstrarea distanței, aglomerările urbane și dificultățile de acces la servicii medicale în anumite zone.


Alertă medicală în Europa: Trei viruși respiratorii atacă simultan - Cum îi recunoaștem?

Toate cele trei infecții pot cauza febră, tuse, dureri în gât, oboseală și dificultăți de respirație. Totuși, există câteva particularități:

COVID-19 poate duce la pierderea gustului și mirosului, un simptom mai rar întâlnit la celelalte două virusuri.


Gripa tinde să aibă un debut mai brusc, cu frisoane și dureri musculare intense.

Virusul sincițial respirator (VSR) provoacă adesea o tuse mai pronunțată și o respirație șuierătoare, în special la copiii mici.

Cum ne putem proteja? 

Recomandările specialiștilor includ: imunizarea împotriva COVID-19 și a gripei sezoniere, respectarea cu strictețe a igienei mâinilor și a normelor de igienă respiratorie, utilizarea măștilor în locuri aglomerate și menținerea distanțării fizice, atenție sporită la simptome și consultarea promptă a medicului când este cazul și menținerea unui mod de viață sănătos pentru întărirea sistemului imunitar

Experții subliniază importanța pregătirii: „Este vital să rămânem vigilenți și să adoptăm măsuri preventive pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe cei din jur de această triplă amenințare".

În fața acestei provocări medicale fără precedent, informarea corectă și prevenția devin esențiale. Specialiștii îndeamnă oamenii să se mențină la curent cu ultimele recomandări ale autorităților sanitare pentru a diminua potențialul impact al „triplevirusului".

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

65 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile, confirmate în România. Cinci cazuri sunt la Cluj!

Studiu: 20% mai multe cazuri de îmbolnăviri cu boli ale aparatului circulator faţă de media anilor 2016 - 2023.

Ultimele Stiri
abonare newsletter