Sănătate

Somnul neregulat crește dramatic riscul de infarct, chiar dacă dormi opt ore pe noapte

Persoanele care se culcă și se trezesc la ore diferite au un risc cu 26% mai mare să sufere probleme grave de inimă, chiar dacă dorm suficient în fiecare noapte.

Somnul la ore neregulate crește cu 26% riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, chiar și atunci când dormi suficient, arată un studiu pe 72.000 de persoane. Foto: depositphotos.com Somnul la ore neregulate crește cu 26% riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, chiar și atunci când dormi suficient, arată un studiu pe 72.000 de persoane. Foto: depositphotos.com

 

 


Cercetarea, care a implicat monitorizarea atentă a 72.269 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, s-a desfășurat pe parcursul a opt ani. Participanții nu avuseseră anterior niciun eveniment cardiovascular major. 

 


Pentru fiecare persoană, oamenii de știință au calculat un „scor al indicelui de regularitate a somnului", care măsoară cât de consistent este programul lor de odihnă.

Profesorul Jean Pierre Chaput de la Universitatea din Ottawa, coordonatorul principal al studiului, explică faptul că regularitatea somnului poate fi chiar mai importantă decât durata acestuia. „Nu este necesar să fim extrem de rigizi cu programul nostru, dar ar trebui să încercăm să ne culcăm și să ne trezim în aceeași fereastră de timp de 30-60 de minute în fiecare zi", subliniază cercetătorul.


Risc major de infarct pentru cei care dorm neregulat

Una dintre descoperirile alarmante ale studiului arată că doar 48% dintre persoanele cu program neregulat de somn reușesc să doarmă cantitatea recomandată de 7-9 ore pe noapte. În schimb, 61% dintre cei cu program regulat ating acest obiectiv. Mai mult decât atât, chiar și persoanele care dorm suficient, dar la ore diferite, prezintă un risc crescut de probleme cardiovasculare.

Pentru cei care obișnuiesc să recupereze somnul pierdut în timpul săptămânii dormind mai mult în weekend, cercetătorii au vești proaste. Profesorul Chaput avertizează că această strategie nu este eficientă pe termen lung: „Deși somnul prelungit din weekend poate îmbunătăți temporar starea de spirit și funcțiile cognitive, un program neregulat perturbă ritmul circadian al organismului și poate duce la probleme serioase de sănătate, inclusiv obezitate, diabet și boli de inimă".


CITEȘTE ȘI: Beneficiile unui somn echilibrat asupra corpului și a minții. Cum ne reglăm programul de odihnă?

Recomandările concrete ale specialiștilor pentru un somn sănătos includ menținerea unui program constant de culcare și trezire, cu variații de maximum o oră. Pentru adulții cu vârste între 18 și 64 de ani, durata recomandată de somn este de 7-9 ore pe noapte, în timp ce persoanele peste 65 de ani ar trebui să doarmă între 7 și 8 ore.

Avertisment pentru cei care nu au program fix de somn: riscul de boli cardiovasculare crește dramatic

În prezent, echipa de cercetători colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății pentru elaborarea unor noi ghiduri privind importanța somnului regulat. „Este un pas crucial pentru a ne asigura că somnul este recunoscut ca o componentă esențială a bunăstării, și nu ca o pierdere de timp în societatea noastră modernă", subliniază profesorul Chaput.


Deși studiul stabilește o legătură clară între neregularitatea somnului și riscurile cardiovasculare, profesorul Naveed Sattar de la Universitatea din Glasgow, care nu a fost implicat în cercetare, sugerează că și alți factori ar putea influența rezultatele, cum ar fi consumul de alcool târziu în noapte sau alte obiceiuri asociate cu un program neregulat de somn.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Beneficiile unui somn echilibrat asupra corpului și a minții. Cum ne reglăm programul de odihnă?

Ultimele Stiri
abonare newsletter