Sănătate

Burger sau cocktail chimic? Studiu alarmant despre mâncarea de la fast-food.

Un studiu asupra burger-ilor de pui vânduți în România dezvăluie că toate produsele analizate conțin minim 9 aditivi alimentari, iar în cazuri extreme numărul acestora ajunge până la 26 de E-uri într-un singur produs.

Burgerii de pui din România conțin între 9 și 26 de aditivi alimentari. Foto: depositphotos.com Burgerii de pui din România conțin între 9 și 26 de aditivi alimentari. Foto: depositphotos.com

 

 


Cercetarea InfoCons a vizat cele mai importante lanțuri de restaurante fast-food din țară.

 


Analiza s-a bazat pe informațiile nutriționale publicate pe platformele online ale operatorilor.

Fastfood-ul românesc, sub lupă: câte E-uri înghițim când mâncăm un burger de pui

Rezultatele sunt îngrijorătoare: fiecare al șaptelea burger de pui (14,28% din produsele analizate) conține 26 de aditivi alimentari. La polul opus, tot 14,28% din produse conțin „doar" 9 E-uri. Între aceste extreme, distribuția este uniformă: câte 14,28% din burgeri conțin 21, 18, 13, 11, respectiv 10 aditivi.


Studiul relevă că există anumiți aditivi prezenți în majoritatea produselor. Acidul ascorbic (E300), guma xantan (E415) și sorbatul de potasiu (E202) se regăsesc în 85,71% dintre burgerii analizați. De asemenea, difosfații (E450), esterii mono- și diacetiltartici (E472e) și citratul de sodiu (E331) sunt prezenți în peste 71% din produse.

CITEȘTE ȘI: Masă de Crăciun cu 258 de E-uri. De la sarmale, murături, salată de boeuf și până la prăjituri și băuturi, cât de sănătoasă e mâncarea?


Din punct de vedere nutrițional, valorile variază semnificativ. Cantitatea de zaharuri oscilează între 2 și 7,19 grame la 100g de produs. Valoarea energetică se situează între 174,7 și 267 kcal, în timp ce cantitatea de proteine variază între 6,06 și 12,77 grame. Grăsimile pot ajunge până la 16 grame, iar cantitatea de sare fluctuează între 0,36 și 1,47 grame.

Topul E-urilor din burgerii de pui: Niciun produs nu scapă de aditivi 

Un aspect important de menționat este că greutatea unui burger de pui diferă substanțial între lanțurile de fast-food, variind între 109 și 285 de grame. Această variație face ca aportul real de nutrienți și aditivi să fie semnificativ diferit de la un produs la altul.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Scandal în cosmetică! Mărci celebre de vopsea de păr, pline de substanțe toxice și bacterii.

ALARMĂ în magazine! Bijuterii periculoase, pline de metale toxice, vândute și în România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter