Sănătate

Următoarea pandemie e mai aproape decât credem. Care sunt semnele

La cinci ani de la apariția Covid-19, specialiștii avertizează că lumea nu este pregătită pentru o nouă pandemie, în ciuda lecțiilor dureroase din trecut.

La cinci ani de la Covid-19, experții OMS avertizează că lumea este mai vulnerabilă ca niciodată în fața unei noi pandemii. Foto: depositphotos.com La cinci ani de la Covid-19, experții OMS avertizează că lumea este mai vulnerabilă ca niciodată în fața unei noi pandemii. Foto: depositphotos.com

 

 


Deși tehnologia de detectare a amenințărilor s-a îmbunătățit, sistemele medicale globale sunt mai fragile ca niciodată, scrie The Guardian.

 


De ce spun experții că suntem mai vulnerabili ca niciodată la o nouă pandemie 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat mai multe amenințări potențiale: creșterea cazurilor de gripă aviară la oameni, focare de mpox în Africa, apariția virusului Marburg și răspândirea holerei și a rujeolei.

CITEȘTE ȘI:
Ne așteaptă o nouă PANDEMIE? Avertismentul unor virusologi chinezi

Maria van Kerkhove, director interimar pentru pregătirea și prevenirea epidemiilor la OMS, subliniază că sistemele medicale sunt „extrem de șubrede" după Covid-19. Mulți angajați din sănătate au părăsit sistemul, suferă de stres post-traumatic sau au murit.


Cinci ani de la Covid: ce am învățat și ce am uitat deja 

Situația financiară este și mai alarmantă. Fondul pentru Pandemii, creat în 2022 pentru a ajuta țările sărace, dispune doar de 850 de milioane de dolari, în timp ce cererile de finanțare se ridică la 7 miliarde de dolari.

În plus, negocierile internaționale pentru un nou acord pandemic, care ar asigura cooperarea globală în caz de criză, au eșuat în 2024. 


Principala dispută: țările sărace cer garanții că vor avea acces la tratamente și vaccinuri în schimbul furnizării de probe și date pentru dezvoltarea acestora.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

75% dintre pacienţii spitalizați cu COVID-19 au fost tratați cu antibiotice în pandemie, deși doar 8% aveau nevoie

Ultimele Stiri
abonare newsletter