Sănătate
Cantitatea de PLASTIC din creier crește constant
Nivelul de contaminare cu microplastice și nanoplastice în țesutul cerebral s-a intensificat semnificativ în ultimii 27 de ani, arată un studiu publicat în revista Nature Medicine.
Nivelul de plastic din creierul uman a crescut semnificativ în ultimii 27 de ani. Foto: depositphotos.com
O echipă de cercetători americani a analizat țesuturi prelevate de la persoane decedate între 1997 și 2024. Ei au studiat probe din creier, ficat și rinichi, descoperind că plasticul se acumulează cel mai mult în țesutul cerebral.
Un aspect important al studiului a fost comparația între probe din perioade diferite. Cercetătorii au examinat țesuturi de la 28 de persoane decedate în 2016 și de la 24 de persoane decedate în 2024, toate din New Mexico. Pentru o imagine mai completă, au analizat și mostre mai vechi, din perioada 1997-2013, provenite de la coasta de est a Statelor Unite. Rezultatele au arătat o creștere clară a contaminării cu microplastice între 1997 și 2024.
Specialiștii avertizează: plasticul se acumulează în creierul uman într-un ritm accelerat
Polietilena, plasticul folosit pentru pungi și ambalaje alimentare, a fost găsită cel mai frecvent, reprezentând în medie 75% din totalul particulelor descoperite. Particulele găsite în creier erau în principal fragmente și fulgi de plastic de dimensiuni foarte mici, la scară nanometrică. Un aspect interesant este că nivelul de plastic din organe nu a fost influențat de vârsta persoanei la momentul decesului, de cauza morții, de sex sau de etnie.
CITEȘTE ȘI:
Culorile care ne otrăvesc! Pericolul ascuns din plasticul colorat
Oamenii sunt expuși constant la aceste particule prin mai multe căi: prin alimente, apă și prin aerul pe care îl respiră. Cercetătorii au găsit deja microplastice în numeroase părți ale corpului uman: în sânge, spermă, lapte matern, placentă, plămâni și măduvă osoasă. Deși efectele complete asupra sănătății nu sunt încă pe deplin înțelese, există indicii că acestea ar putea fi legate de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
Studiu alarmant: Prezența plasticului în creierul uman s-a intensificat în ultimii 27 de ani
Un alt studiu recent aduce informații suplimentare îngrijorătoare: poluarea cu microplastic este semnificativ mai mare în placenta nașterilor premature. În plus, experimente pe șoareci au arătat că microplasticele pot bloca vasele de sânge din creier, provocând daune neurologice, deși cercetătorii menționează că vasele de sânge umane sunt mult mai mari.
Creșterea cu 50% a nivelurilor de microplastice din creier în ultimii opt ani reflectă intensificarea producției și utilizării de materiale plastice,spune profesoara Tamara Galloway, care nu a fost implicată în studiu.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: