Sănătate

Românii depășesc de două ori limita de sare recomandată zilnic. Pericolul major: accidentul vascular.

De la ciorba de prânz până la șnițelul cu cartofi prăjiți, românii își otrăvesc zilnic organismul cu de două ori mai multă sare decât ar trebui, un obicei care i-a adus pe locul 9 în Europa la acest comportament riscant.

Românii consumă zilnic peste 12 grame de sare, dublu față de limita recomandată de OMS.. Foto: depositphotos.com Românii consumă zilnic peste 12 grame de sare, dublu față de limita recomandată de OMS.. Foto: depositphotos.com

 

 


În timp ce OMS recomandă maxim 5 grame de sare pe zi pentru un adult, românii consumă în medie peste 12 grame, iar persoanele cu hipertensiune ajung chiar la 13-14 grame pe zi.

 


Un experiment făcut de Pro TV arată cât de ușor depășim limita recomandată. O singură masă comandată la restaurant - constând în ciorbă de văcuță, șnițel de curcan cu cartofi prăjiți și salată, plus plăcintă cu mere la desert - conține aproape 5 grame de sare, adică toată cantitatea permisă pentru o zi întreagă.

De ce pun românii sare înainte să guste mâncarea: obiceiul care ne trimite pe locul 9 în topul european

Specialiștii atrag atenția că principalii vinovați sunt alimentele ultraprocesate, mezelurile și mâncarea de tip fast-food. Analizele făcute de Direcția de Sănătate Publică au demonstrat că produsele precum shaorma, burgerii și pizza conțin mai multă sare decât mâncarea gătită acasă.


„Este un lucru extrem de îngrijorător", avertizează prof. dr. Maria Dorobanțu de la Societatea Română de Hipertensiune Arterială. 

CITEȘTE ȘI:
Otrava din farfurie! Pizza cu aditivi și cantități alarmante de sare și zahăr în restaurante.

„Riscul unui consum de sare crescut duce la hipertensiune și complicațiile ei. În primul rând, accidentul vascular cerebral și apoi insuficiența cardiacă, infarctul de miocard".


Există și exemple pozitive în Europa. 

Portugalia a reușit să reducă rata accidentelor vasculare cerebrale cu 5% după ce, în urmă cu 10 ani, a obligat industria alimentară să scadă cantitatea de sare din produse.


Unele restaurante românești încearcă să reducă cantitatea de sare din preparate, dar se lovesc de rezistența clienților. 

Sarea în exces ne îmbolnăvește: consumăm de două ori mai mult decât recomandă medicii

„Sunt clienți care ne spun: puneți mai multă sare în preparate, dați-ne sare să avem la masă", mărturisește Mircea Gheorghe, reprezentant al unui restaurant.

Specialiștii recomandă înlocuirea sării cu ierburi aromatice și condimente naturale pentru a reduce riscurile pentru sănătate.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Otrava din farfurie! Pizza cu aditivi și cantități alarmante de sare și zahăr în restaurante.

De post, dar nu prea sănătos. Burgerii vegetali conțin cantități uriașe de sare și aditivi.

Țigările electronice, mai periculoase decât credeam. Risc major de infarct și AVC.

abonare newsletter