Sănătate

Centrul de simulare, chirurgie experimentală și training al UMF Cluj, realizat cu bani din PNRR

Centrul de simulare, chirurgie experimentală și training, realizat de UMF Cluj pe strada Louis Pasteur, va fi edificat cu finanțare din fonduri PNRR.

„Verde” pentru Centrul de simulare, chirurgie experimentală și training al UMF Cluj|Foto: randare proiect UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca - Facebook „Verde” pentru Centrul de simulare, chirurgie experimentală și training al UMF Cluj|Foto: randare proiect UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Guvernul va aproba în ședința de joi, prin hotărâre, indicatorii financiari pentru construirea Centrului de simulare, training și cercetare pentru dezvoltarea competențelor profesionale, precum și a Centrului de chirurgie experimentală și training pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. 

CITEȘTE ȘI:  
UMF Cluj, în topul inovării academice. Aproape 14 milioane de euro din PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii universitare.

Finanțarea proiectului se face din fonduri externe rambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, din veniturile proprii ale Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și alte surse legal constituite.


Centrul de simulare, chirurgie experimentală și training

Noul centru de simulare, cercetare și traininng va fi realizat în incinta Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, pe strada Louis Pasteur.

În 2021, Primăria aviza favorabil edificarea unei construcții cu funcțiunile de „centru de simulare, training si cercetare pentru dezvoltarea competentelor profesionale, chirurgie experimentala si training”.


Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, noul centru (cu un regim de înălțime 3S+P+2E+Er) va acoperi o serie de funcțiuni necesare pregătirii, specializării și cercetării în diferite domenii pentru sănătate, după cum urmează: centru de simulare, spații pentru chirurgie experimentală, laboratoare pe specialități, biobancă, stomatologie, spații destinate învățământului (catedre, amfiteatre, birouri) și bibliotecă. 

În plus, clădirea va dispune de dotări specifice în vederea funcționării în cele mai bune condiții, precum circulații pe orizontală și pe verticală, spații cu caracter tehnic, garaje pentru adăpostirea autovehiculelor și a bicicletelor dimensionate conform legii și adăpost pentru protecție civilă. 


„Prin realizarea obiectivului de investiții Universitatea urmărește asigurarea educației și trainingului practic bazat pe simulare medicală și chirurgicală, creșterea nivelului de dezvoltare profesională a cadrelor medicale, îmbunătățirea permanentă a sistemului educațional medical prin folosirea celor mai eficiente metode de training, a celor mai performante echipamente și tehnologii, astfel încât pacienții să beneficieze de îngrijire medicală de vârf în condiții de siguranță maximă, folosirea tehnicilor și echipamentelor de simulare medicală în scopul asigurării învățării individuale, atât la nivel cognitiv cât și procedural, promovarea învățării interdisciplinare și a lucrului în echipă, îmbunătățirea capacităților de comunicare și creșterea profesionalismului, creșterea nivelului de educație medicală prin simulare, dezvoltând metode inovative de predare și participând la studii și cercetări în domeniu, colaborarea cu unitățile medicale și cu structurile implicate în asistența medicală la nivel local și național în vederea creșterii siguranței actului medical”, arată sursa citată. 

În faza de studiu de fezabilitate, clădirea a fost proiectată având 2 corpuri independente din punct de vedere funcțional: 
*Corpul A - Centru de Simulare 
*Corpul B - Biblioteca. 


În ceea ce privește realizarea Corpului B - Biblioteca, în vederea executării lucrărilor de investiții, UMF Cluj a accesat fonduri rambursabile prin PNRR, iar pentru încadrarea în termenul contractului de finanțare, durata contractului este de 40 de luni din care 6 luni sunt aferente serviciilor de proiectare, iar 34 de luni sunt aferente execuției lucrărilor, cu mențiunea că lucrările se vor planifica astfel încât Corpul B să fie finalizat și recepționat până la finalul lui martie 2026, se arată în nota de fundamentare a proiectului

Concomitent cu finalizarea lucrărilor la Bibliotecă, vor fi realizate și cele două subsoluri aferente întregului imobil pentru asigurarea accesului auto și pietonal. 

Pentru Corpul A, execuția lucrărilor va fi finalizată la sfârșitul celor 34 de luni aferente execuției.

Valoarea totală a investiției este de 254,3 milioane lei, din care 47,1 milioane lei pentru edificarea Bibliotecii. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UMF Cluj construiește Centrul de simulare, chirurgie experimentală și training. Patru clădiri vor fi desființate

UMF Cluj, în topul inovării academice. Aproape 14 milioane de euro din PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii universitare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter