Sănătate

În secolul XXI, pentru spitalele din Cluj, internetul este o necunoscută

În secolul XXI, când internetul a devenit o sursă vitală de informare pentru majoritatea oamenilor, spitalele de stat din Cluj nu se grăbesc să îşi modernizeze site-urile astfel încât să le ofere pacienţilor informaţii despre tratament, medici sau noutăţi medicale. Managerii spitalelor recunosc că mai au mult de lucru la site-urile instituţiilor pe care le conduc, dar nu au bani.

Majoritatea spitalelor de stat din judeţul Cluj nu s-au împrietenit încă cu tehnologia informatică, iar cea mai bună dovadă sunt site-urile oficiale ale acestora. Majoritatea au o interfaţă învechită, prezintă informaţii puţine pacienţilor şi în unele cazuri, noutăţile sunt din 2012. Lipsa banilor şi a personalului sunt principalele motive ale lipsei de comunicare on-line dintre spitale şi pacienţi.

Printre puţinele spitale care oferă informaţii detaliate pacienţilor se numără Spitalul Orăşenesc din Huedin. Pe site li se comunică bolnavilor inclusiv faptul că este interzis fumatului în spital. Pacienţii pot afla şi că se pot interna în condiţii VIP, adică în salon dotat cu televizor, cabină de duş proprie, telefon şi frigider, toate acestea pentru 50 lei pe zi. Când este vorba însă de noutăţi, acestea lipsesc.


Spitalul Municipal din Gherla conţine, pentru pacienţi, câteva informaţii generale, mai exact articole extrase din lege cu privire la drepturile şi obligaţiile pacienţilor. În ceea ce priveşte noutăţile, ultimele apărute sunt din noiembrie 2012. Spitalele din Turda şi Câmpia Turzii pot să spună că nici nu au site-uri ţinând cont de interfaţa veche şi informaţiile extrem de puţine.

La spitale de renume, site-urile sunt la pământ

Site-ul Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca are majoritatea secţiunilor în construcţie. Singurul lucru pe care îl aflăm este echipa managerială. Situaţia este asemănătoare şi la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, majoritatea secţiunilor pentru pacienţi fiind goale. Nici Institutul de Urologie şi Transplant Renal nu îi ajută pe pacienţii care vor să afle informaţii on-line, site-ul fiind un amalgam de secţiuni în română şi engleză, fără detalii pentru pacienţi. Şi Spitalul Municipal Cluj-Napoca nu este actualizat şi multe secţiuni sunt în construcţie, iar în ceea ce priveşte informaţiile pentru pacienţi aceştia trebuie să se mulţumească cu câteva nume ale şefilor de secţii şi numerele de telefon.


La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca ultimele noutăţi sunt din ianuarie 2013. Îi informează însă pe pacienţi cum pot să ajungă la spital, care sunt tarifele practicate şi un chestionar pentru pacienţi privind gradul de mulţumire. Formularul nu poate fi însă completat din cauză că este un document scanat. La fel se întâmplă şi în cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj al cărui site este sumar şi destul de sărac în informaţii.

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca este sărac în informaţii pentru pacienţi astfel că singura variantă care le rămâne acestora este să se informeze telefonic.


Managerii admit că stau prost la acest capitol

Directorii spitalelor din Cluj sunt conştienţi de faptul că un site este reprezentativ pentru o unitate sanitară. “Site-ul este reprezentativ atât timp cât nu oferă informaţii strict confidenţiale. Este necesar ca un site să ofere informaţii utile, noutăţi, comunicate de presă deoarece cu toţii ne informăm de pe internet”, a declarat Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. Ea a mai adăugat că mai este mult de lucru la site-ul spitalului pe care îl conduce, dar lipsa finanţării nu permite deocamdată angajarea unei persoane care să se ocupe doar de acest aspect. Deocamdată, alte probleme precum asigurarea finanţării pentru serviciile medicale sunt priorităţile conducerilor spitalelor clujene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter