Sănătate
Boala Parkinson, dezbătută la Cluj, de medici şi pacienţi
Facilitarea comunicării dintre pacienţii cu boala Parkinson şi medici este subiectul conferinţei „Abordarea integrată a bolii Parkinson” –ediția a IV-a care va avea loc la Cluj-Napoca în 8-9 noiembrie.
Asociația de Luptă împotriva bolii Parkinson și compania de comunicare medicală Houston NPA organizează conferința „Abordarea integrată a bolii Parkinson” –ediția a IV-a. Evenimentul organizat sub egida Societății de Neurologie din România își propune să faciliteze comunicarea dintre pacienții cu boala Parkinson și componenții echipei medicale responsabile de managementul acestei afecțiuni. Coordonatorul științific al manifestării este prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății de Neurologie din România.
La manifestare sunt invitați pacienți, rude și prieteni, cadre medicale, farmaciști, reprezentanți ai autorităților locale în domeniul sanitar, asistenți medicali și de farmacie, rezidenți și studenți.
Boala Parkinson aparține unui grup de afecțiuni denumite tulburări de mișcare, care sunt rezultatul pierderii de celule nervoase producătoare de dopamină. Principalele simptome ale bolii Parkinson sunt tremurul (tremuratul mâinilor, picioarelor, bărbiei sau feți), rigiditatea membrelor sau a trunchiului, bradichinezia –încetinirea mișcărilor și pierderea echilibrului sau a coordonării mișcărilor.
La nivel mondial, boala Parkinson este depistată anual la 300.000 de oameni. Peste 72.000 de români suferă din cauza acestei afecțiuni.