Sănătate

Bolile de inimă fac ravagii. 60% din decesele din Cluj, cauzate de boli ale aparatului circulator

Bolile aparatului circulator sunt cele mai răspândite la nivel mondial. În judeţul Cluj, 60% din totalul bolilor cronice sunt bolile aparatului circulator care cauzează cel mai mare număr de decese.

Numărul clujenilor care suferă de boli ale aparatului circulator este în creştere de la an la an, iar acest lucru este dovedit de statisticile autorităţilor sanitare. Dacă în anul 2002, aproximativ 53.000 de persoane din judeţul Cluj sufereau de boli hipertensive, la sfârşitul anului trecut, numărul acestora a crescut la aproape 88.500. În cazul cardiopatiei ischemice, în anul 2002, în evidenţa medicilor se aflau 30.000 de clujeni, iar la finele lui 2012, numărul acestora a ajuns la peste 42.000.

În evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj se aflau anul trecut aproape 150.000 de persoane cu boli cronice ale aparatului respirator. Aceasta înseamnă că din cele aproximativ 250.000 de cazuri de boli cronice, 60% sunt boli ale aparatului circulator.


Ca urmare a numărului mare de persoane care au hipertensiune şi alte boli de inimă şi numărul deceselor cauzat de aceste afecţiuni este mare. Potrivit datelor înregistrate de DSP Cluj, 60% din decesele care au avut loc anul trecut în judeţul Cluj au fost cauzate de boli ale aparatului circulator. Numărul mare al deceselor cauzate de aceste boli se menţine în ultimii ani. “În număr de 4.733, decesele prin bolile aparatului circulator reprezintă circa 60% din totalul cauzelor de deces. Înregistrează o rată a mortalităţii specifice de 693,8 la 100.000 locuitori, în creştere cu circa 3%, faţă de anul trecut. Pe medii, mortalitatea specifică este de 1,7 ori mai mare în rural comparativ cu urbanul. În profil teritorial, nivelul maxim se înregistrează în teritoriul spitalicesc Huedin, iar nivelul minim în teritoriul spitalicesc Cluj”, se arată într-un document al DSP Cluj.

Mişcare pentru prevenirea bolilor de inimă

Este ştiut deja faptul că mişcarea previne apariţia bolilor de inimă şi a hipertensiunii arteriale, dar şi că îi ajută pe cei care au deja aceste afecţiuni. Pentru a-i încuraja pe clujeni să facă mişcare, în Parcul Central din Cluj-Napoca au fost inaugurate, sâmbătă, două trasee în cadrul evenimentului “Promenada Inimilor”. Unul dintre trasee are 1.500 metri şi este destinat celor sănătoşi, iar al doilea are 600 de metri şi este pentru cardiaci. Aceste trasee sunt marcate cu un panou indicator şi cu viteza cu care trebuie parcurs.  “«Promenada Inimilor» le oferă clujenilor interesaţi posibilitatea de a face plimbări pe trasee care trebuie parcurse într-o anumită perioadă de timp, fie că sunt pacienţi cu afecţiuni cardice, fie că sunt persoane sănătoase interesate de măsuri de prevenţie a bolilor cardiovasculare. Promovăm mişcarea ca şi mijloc de protecţie pentru bolile de inimă. Avem două trasee în Parcul Central din Cluj-Napoca: unul de 1.500 de metri, pentru persoane sănătoase, care trebuie parcurs în 15 minute, şi unul de 600 de metri, pentru cardiaci, care se parcurge în aproximativ 10 minute. Parcurgerea zilnică a acestor trasee face bine la inimă”, a declarat Dumitru Zdrenghea, şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.


Inaugurarea celor două trasee a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii care s-a desfăşurat anul acesta sub egida mişcării.

abonare newsletter