Sănătate

De ce bolile de inimă cauzează României pierderi de 1 miliard euro anual

Pentru tratarea bolilor aparatului circulator pacienţii au nevoie de medicamente moderne care le-ar îmbunătăţi viaţa şi ar reduce mortalitatea, spun specialiştii în medicină.

Cel mai recent raport al Societăţii Europene de Cardiologie arată că ţara noastră pierde anual peste 1 miliard euro din cauza scăderii productivităţii persoanelor care suferă de boli cardio-vasculare şi care sunt nevoite să îşi ia concediu medical sau să renunţe la locul de muncă. În plus, membrii familiei sunt obligati să rămână acasă să îi îngrijească.

Specialiştii în medicină susţin că este necesar ca toţi bolnavii să aibă acces la tratament de ultimă generaţie pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a acestora astfel încât să ducă o viaţă normală fără să fie nevoiţi să renunţe la locul de muncă. “Odată cu instalarea bolii, este obligatoriu ca pacientul să aibă acces la servicii medicale performante şi la terapii moderne, eficiente şi specifice bolii pentru prevenirea riscului de noi evenimente precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral şi pentru reducerea mortalităţii cardiovasculare”, a declarat prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.


Pentru creşterea accesului la tratament cu medicamente moderne, statul român ar trebui să investească sume serioase. “Este necesar ca autorităţile să investească în creşterea accesului pacienţilor cu boli cardiovasculare la medicamentele de nouă generație care sunt în aşteptare pe lista medicamentelor compensate şi gratuite. Sunt peste 12 terapii noi care, odată ce vor ajunge la pacienţi, vor aduce beneficii atât acestora dar şi bugetului statului”, a explicat Oana-Martha Igrişan, director de comunicare Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente. Ea a mai spus că statul ar putea economisi 1 miliard euro anual doar din tratamentul pacienţilor cu boli cardiovasculare investind o sumă mult mai mică pentru actualizarea listei medicamentelor compensate.
Bolile cardiovasculare, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sunt principala cauză de deces la nivel global. Acestea provoacă 17 milioane decese la nivel global şi 4 milioane decese la nivel european. În România, raportul Societăţii Europene de Cardiologie arată că în anul 2010 s-au înregistrat 150.000 decese de cauză cardiovasculară. În judeţul Cluj, peste 4.700 de clujeni au decedat anul trecut din cauza bolilor aparatului circulator, prima cauză de deces.

Mai mult, se estimează că până în anul 2030, la nivel global, bolile cardiovasculare vor fi cauza a peste 20 de milioane decese anual.

abonare newsletter