Sănătate
Celulele stem stocate la Biogenis salvează vieţi
Până în prezent, medicii specialişti în transplantologie, transfuziologie, hematologie şi pediatrie, au folosit cu succes transplantarea de celule stem stocate de grupul din care face parte Biogenis. Primele cazuri de transplantare au fost un succes.
Biogenis, banca de celule stemPrintre copiii a căror viaţă a fost salvată cu ajutorul celulelor stem stocate la Biogenis se află un băieţel cu sindrom mielodisplastic. În 2009 i s-a efectuat transplant medular cu celule stem de la un frate. Sindroamele mielodisplastice sunt considerate forme de pre-leucemie. La doar şase luni de la transplantul de celule stem, copilul avea o stare de sănătate bună.
Tot cu ajutorul celulelor stem a fost salvat un nou născut cu suferinţă fetală acută care s-a născut în martie 2007. După o serie de intervenţii chirurgicale, medicii au decis folosirea în tratament a celulelor stem din sângele ombilical recoltat la naştere. După trei transplanturi, copilul a avut rezultate evaluate clinic cu recuperare semnificativă motorie, senzorială, de relaţionare, etc. Acest caz a fost publicat în „International Congress on Responsible Stem Cell Research”, Monaco, 2009 ca fiind primul transplant de celule stem în cazul unor probleme ale sistemului nervos central.
Grefa de celule stem a fost utilizată cu succes în cazul unui băieţel născut în anul 2004, care suferea de boală granulomatoasă cronică (CGD). Acesta a fost diagnosticat la vârsta de 22 de luni cu pneumonie, otită, laringită şi limfopatie cronică. După confirmarea diagnosticului în Institutul Memorial de Sănătate a Copiilor, băiatul a fost admis în Departamentul de Oncologie Pediatrică, Hematologie şi Transplantologie a Măduvei Osoase din Varşovia pentru a fi supus unui transplant alogen cu sânge din cordonul ombilical de la fratele mai mic cu o compatibilitate genetică HLA de 9/10. Transplantul a avut loc pe data de 24 noiembrie 2011, iar viabilitatea celulelor stem a fost de 98%.
Recuperarea post transplant a început să se vadă în cea de-a 26 a zi şi perioada post transplant a fost lipsită de evenimente nedorite, cu excepţia reactivării unui virus asimptomatic. Nu au existat semne ale bolii cronice grefă – contra – gazdă.