Sănătate
Sănătate: Posturi deblocate, însă insuficiente
Peste o mie de posturi au fost deblocate în sistemul sanitar, în timp ce Clujul ar avea nevoie de 1.400 de cadre medicale pentru a funcţiona la parametrii normali.
Protestele, marşurile şi grevele organizate de cadrele medicale şi-au pus amprenta în sistemul sanitar românesc. S-a reuşit deblocarea a 1.100 de posturi, iar angajările se vor putea face din această lună. Aşadar, managerii unităţilor sanitare trebuie să organizeze concursuri ca sa angajeze asistente, infirmiere şi în special medici.
La o primă analiză, numărul posturilor care urmează a fi deblocate este mic. Numai în judeţul Cluj ar fi nevoie de aproximativ 1.400 de cadre medicale pentru ca personalul să lucreze în condiţii normale. Spitalul Judeţean Cluj-Napoca are un deficit de personal de 500 de asistente şi infirmiere.
Sistemul sanitar, la un pas de comă
Sistemul sanitar din România este la pâmânt din mai multe puncte de vedere: deficit de personal, lipsa aparaturii performante, cadrele medicale slab plătite, condiţii improprii de spitalizare, iar lista poate continua. Nici nu-i de mirare că mulţi doctori şi asistente aleg să-şi presteze serviciile medicale dincolo de graniţele ţării unde salariile sunt mult mai mari şi pot lucra cu aparatură de ultimă generaţie.
Cel mai grav lucru este că bolnavul este singurul care are cel mai mult de suferit de pe urma unui sistem sanitar prost gestionat şi cu bugete reduse. Vorbim despre bolnavul care a lucrat o viaţă întreagă, a plătit dările la stat, iar când se îmbolnăveşte trebuie să infrunte atât boala cât şi un sistem sanitar infect.
Nici pentru cadrele medicale viaţa nu este cu mult mai roz din cauza deficitului de personal. Spre exemplu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj ar mai fi nevoie de încă 500 de asistente şi infirmiere. În prezent, în secţiile Terapie Intensivă şi Chirurgie, o asistentă ajunge să îngrijească şi 40 de bolnavi pe tură, în condiţiile în care legea prevede că ea trebuie să aibă grijă între 8 şi 12 paturi.
1.100 de posturi deblocate
Încă de la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut Ministerul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că la nivel naţional vor fi deblocate un număr de 1.124 de posturi. Această decizie a fost luată în urma protestelor organizate de către cadrele medicale.
Deblocarea posturilor se va face începând cu această lună. Urmează ca reprezentanţii spitalelor să organizeze concursuri pentru ocuparea lor. Deocamdată nu se cunoaşte numărul exact de posturi care va fi deblocat în fiecare judeţ, dar acest lucru se va stabili în urma unor analize. Cele mai multe posturi vor fi deblocate în domeniul anesteziei şi terapiei intensive.
Totodată, personalul medical care va munci în zilele nelucrătoare, adică sămbăta, duminica şi în sărbători, vor fi plătiţi dublu.
Migrarea medicilor şi asistenţilor
Tot mai mulţi medici şi asistente aleg să plece din România şi să-şi presteze serviciile în alte ţări pentru salarii mult mai mari şi pentru condiţii de lucru mult mai bune. Din anul 2007 şi până în prezent peste 14.000 de medici au trecut graniţa ţării. Potrivit unor date oferite de Eurostat, un medic rezident în România ajunge să câştige 200 de euro, în timp ce media europeană este de 1.300 de euro. Un medic specialist este plătit în România cu 500 de euro, iar unul primar cu cel mult 800 de euro, pe când media europeană de salarizare este de 7 – 8.000 de euro.
Nici la capitolul asistente nu stăm mai bine! Potrivit statiticilor oferite de către Institutul Naţional de Statistică, în ultimii cinci ani nu mai puţin de 23.000 de asistenţi medicali au plecat din România în ultimii cinci ani.
Unii aleg să plece din ţară chiar din timpul rezidenţiatului, tot din cauza banilor. Dacă în România abia dacă ajunge la 200 de euro, în alte state din vest, un rezident poate primi până la 2.000 de euro lunar.
La Cluj, conform datelor INS, lucrează 3.434 de asistenţi şi 3.049 de medici.