Sănătate

Drama medicilor rezidenţi: Nu le ajung banii de la o lună la alta

Delia Torilia este medic rezident în anul I şi câştigă lunar 920 de lei, bani care abia îi ajung să-şi achite chiria şi întreţinerea. În aceeaşi situaţie se regăsesc majoritatea rezidenţilor clujeni.

Viaţa de medic rezident nu este una tocmai uşoară în România. Aparatură performantă lipsă, salariile mici, munca voluntară depusă în gărzi şi pentru orele suplimentare, i-au determinat pe medicii rezidenţi să iasă în străzi şi să spună ce îi doare.

Acuză statul că deşi muncesc foarte mult, deşi ajută la salvarea vieţilor omeneşti, munca nu le este plătită corespunzător şi că abia pot trăi de pe o lună pe alta.


Delia Torilia este doar una din multele exemple de medici rezidenţi care muncesc în spitalele din România. A venit tocmai de la Botoşani pentru a urma cursurile unei facultăţi de medicină pentru ca mai apoi să devină doctor şi să salveze vieţi.

Cu venitul pe care îl încasează lunar se descurcă foarte greu. Şi ea, şi soţul ei, lucrează într-un mediu sanitar românesc care lasă mult de dorit.


“Lucrez împreună cu soţul meu în sistemul sanitar şi ne este foarte greu să acoperim lunar toate cheltuielile. Mă refer la chirie, cheltuieli strict minime. Nu pot să concep luxul de a-mi cumpăra cărţi şi să fac cursuri de pregătire. E foarte greu să faci performanţă când eşti defavorizat social”, a povestit pentru Monitorul de Cluj, Delia Torilia, medic rezident în anul I.

Ea câştigă lunar puţin peste 900 de lei, bani care abia îi ajung să-şi plătească chiria şi cheltuielile de întreţinere. “Câştig 920 de lei lunar şi 20 de bonuri. Din cei 920 de lei abia reuşesc să plătesc chiria şi întreţinerea, adică curentul, gazul, întreţinere... Practic, tot salariul se duce pe acestea. Şi restul ne chinuim din banii soţului şi cumpărăm strictul necesar”, a mai adăugat Delia Tortilia.


La fel ca şi majoritatea medicilor şi asistenţilor, şi ei se gândesc să treacă dincolo de graniţele ţării pentru un trai mai bun. “Mai stăm în ţară până să ne terminăm rezidenţiatul, specializarea. Iar apoi, dacă continuă situaţia aceasta vom pleca din ţară”, a conchis Delia.

Protest pentru drepturilor lor

Aproximativ 200 de medici rezidenţi au ieşit în stradă pentru a-şi declara nemulţumirile faţă de sistemul sanitar românesc şi faţă de faptul că sunt bătaia de joc a autorităţilor.


Sunt nemulţumiţi de faptul că au salarii mizerabile, că fac gardă şi ore suplimentare care nu le sunt plătite, că nu primesc mâncare în timp ce sunt la serviciu şi că au întârziat bursele pe care trebuiau să le primească.

Ideea protestului a venit după ce guvernanţii nu le-au dat bursele pe care le-au promis încă de anul trecut. Doar o parte din medicii rezidenţi şi-au primit până în acest moment bursele. Protestul a fost unul paşnic şi s-a desfăşurat în faţa Prefecturii Cluj.


 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter