Sănătate
800.000 de pacienţi riscă să rămână fără tratament
123 de medicamente esenţiale pentru cel puţin 10 arii terapeutice ar urma să dispară de pe piaţă, ceea ce ar afecta pacienţii cu boli cronice.
800.000 de pacienţi riscă să rămână fără tratamentAproximativ 800.000 de pacienți cu afecțiuni cronice riscă să rămână fără tratament în acest an în cazul dispariției de pe piață a unui număr de 123 de medicamente esențiale pentru cel puțin 10 arii terapeutice, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălășeanu. "Există un risc foarte mare ca 800.000 de pacienți români care suferă de boli cronice să rămână anul acesta fără terapii. Acest lucru se datorează noii metodologii de calcul al prețurilor la medicamente care este practic rodul gândirii Cabinetului Bănicioiu, care nu are nicio legătură cu actualul cabinet al actualului ministru. În urma aplicării acestui ordin de calculare a prețului la medicamente, un număr de 123 de medicamente ar urma să fie scoase de pe piață în perioada imediat următoare", a afirmat Gălășeanu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, 55 de medicamente din cele 123 au fie alternative generice limitate, iar dintre acestea aproape o treime nu au nicio alternativă disponibilă în piață.
"Din aceste 123 de medicamente, 55 sunt fie medicamente care ar urma să aibă un număr de maxim două generice disponibile, fie absolut deloc. Acest ordin stipulează că medicamentele care au ieșit de sub patent ar trebui să scadă cu 35% urmând să atingă nivelul prețului primului generic. (...) Comunicăm astăzi presei pentru că data la care revizia de preț se va face este 1 iulie, iar noi, practic, conform aceleiași legi, cu patru luni înainte companiile trebuie să își depună dosarele cu prețurile noi. Asta înseamnă 1 martie", a explicat reprezentantul ARPIM.
El a susținut că cei mai afectați de implementarea acestor măsuri vor fi pacienții care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecțiuni, în condițiile în care acestea reprezintă și principala cauză de deces în România.
"Pacienții cu afecțiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecțiuni oncologice nu vor mai avea acces la șase dintre medicamentele utilizate până în prezent. Cu foarte puține alternative terapeutice generice sunt pacienții cu afecțiuni imunologice, pacienții care au suferit un transplant sau cei cu afecțiuni hematologice", a spus reprezentantul ARPIM.
Potrivit acestuia, companiile farmaceutice se vor vedea obligate nu doar să-și restrângă portofoliul de produse, dar și să elimine România de pe lista potențialelor noi investiții.