Sănătate
Peste 1500 de spectatori au avut nevoie de îngrijiri medicale la Untold, cei mai mulţi din cauza alcoolului în exces
În cele patru zile ale Untold, peste 1500 de persoane, dintre cele care au participat la evenimentele şi concertele festivalului, au beneficiat de îngrijiri medicale oferite de specialiştii echipajelor puse la dispoziţie de ISU Cluj.
sursa foto clujust.roPotrivit reprezentanţilor ISU Cluj, echipajele din Punctul Medical Avansat şi cele mobile formate din pompieri şi personal medical au acordat asistenţă medicală de urgenţă unui număr de 1640 de persoane. Dintre persoanele asistate, 35 au fost transportate la spital pentru investigaţii medicale de specialitate, celelalte reprezentând afecţiuni minore, gestionate pe loc de către medici şi pompieri.
Potrivit unor surse medicale, cele mai multe dintre persoanele care s-au adresat personalului acestor echipaje consumaseră în exces băuturi alcoolice, iar o parte dintre aceştia consumaseră inclusiv substanţe stupefiante. De asemenea, dintre cele 35 de persoane care au fost transportate la spitale, cele mai multe prezentau afecţiuni cardiace asociate consumului de alcool şi substanţe stupefiante, iar o parte suferiseră fracturi de membre.
Pe de altă parte, în perioada desfăşurării festivalului nu au fost sesizate incidente majore pe linia situaţiilor de urgenţă. Potrivit comunicatului ISU Cluj, înaintea începerii festivalului, dar şi pe parcursul celor patru zile, inspectorii de prevenire din instituţiei au desfăşurat acţiuni de prevenţie.
"Totodată, pompierii clujeni, în colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, au luat toate măsurile necesare, fiind asigurate prezenţa, vizibilitatea şi disponibilitatea echipajelor în teren. În zona de desfăşurare a concertelor au fost concentrate mai multe echipaje mixte SMURD (personal medical, paramedici voluntari şi paramedici-pompieri), respectiv de stingere a incendiilor", se arată în comunicat.
Pe toată durata desfăşurării evenimentului, ISU şi UPU-SMURD Cluj au activat Punctul Medical Avansat (spital mobil) în interiorul zonei în care s-a desfăşurat festivalul, iar, zilnic, circa 150 de pompieri-salvatori, alături de medici, asistenţi şi paramedici voluntari, au fost mobilizaţi pentru a răspunde în cazul producerii unor incidente negative.
Pe timpul concertelor, în proximitatea locului de desfăşurare au fost mobilizate trei autospeciale pentru stingerea incendiilor şi descarcerare, o autospecială pentru transport victime multiple (ATPVM), o ambulanţă de terapie intensivă mobilă SMURD, două ambulanţe de prim ajutor medical SMURD, o autospecială de intervenţie la accidente colective şi catastrofe, un punct medical avansat şi un punct de comandă mobil.
În această perioadă, nu au fost sesizate situaţii care să impună intervenţia patrulelor mobile de prevenire şi stingere a incendiilor din perimetrul festivalului.
În total, în zilele desfăşurării festivalului, 900 de poliţişti, jandarmi, pompieri, piloţi au asigurat ordinea publică în arealul dedicat Untold, pentru care a fost închisă o jumătate din suprafaţa Parcului Central, precum şi zonele din jurul Sălii Polivalente (unde a fost amenajată o scenă, clădirea având o capacitate de 7000 de locuri) şi a stadionului Cluj Arena, pe care a fost amenajată scena principală. Alte scene au fost ridicate în Parcul Central, iar una în Piaţa Unirii din centrul oraşului.
Organizatorii Untold, care anul acesta au organizat a doua ediţie, au declarat că se aşteaptă o participare de 300.000 de persoane.