Sănătate

Se reia vaccinarea bebeluşilor. Cel puţin aşa promite Ministerul Sănătăţii

După încă o sincopă în distribuirea vaccinului hexavalent, se reia distribuirea dozelor cu primă tranşă de 115.000 bucăţi la nivelul întregii ţări.

Se reia vaccinarea bebeluşilor. Cel puţin aşa promite Ministerul Sănătăţii Se reia vaccinarea bebeluşilor. Cel puţin aşa promite Ministerul Sănătăţii

Programul de vaccinare a copiilor intră în normal din a doua parte a lunii octombrie, conform schemei naţionale de imunizare, vaccinul hexavalent fiind recepţionat, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii.

În cursul acestei luni va începe imunizarea copiilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive (pertusis), hepatitei virală B, poliomielitei și Haemophilus influenzae tip b, potrivit Ministerului Sănătăţii.


"Primul lot de vaccin, 115.000 de doze, este acum în depozitul Unifarm și într-o săptămână va fi distribuit către Direcțiile de Sănătate Publică. După ce ajunge în depozitele locale, DSP-urile îi vor anunța pe medicii de familie că pot ridica vaccinul pentru derularea programului de imunizare în condiții optime. De asemenea, Ministerul Sănătății face apel către medicii de familie să demareze programarea la vaccinare a copiilor eligibili şi a celor care nu au fost vaccinaţi până în prezent", potrivit unui comunicat de presă.

Ministerul promite doze suficiente

Al doilea lot de vaccin hexavalent, adică restul de 140.000 de doze, va ajunge în România până pe data de 31 octombrie 2016.


Ministerul Sănătăţii mai anunţă că vaccinul ROR, împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, este în stocuri suficiente, astfel încât să poată fi asigurată imunizarea tuturor copiilor care au nevoie de acest ser. De asemenea, sunt stocuri suficiente și pentru vaccinurile împotriva Hepatitei B și DTP (difterie, tetanos, pertusis).

"Vaccinul antigripal a fost, la rândul său, recepționat, iar până la finalul lunii octombrie va începe campania de vaccinare. Vor fi 500.000 de doze disponibile pentru populația vulnerabilă la boală (copii, bolnavi cronici, vârstnici și personal sanitar), cu posibilitatea de suplimentare a dozelor în funcție de cerere. Vaccinul BCG, serul împotriva tuberculozei destinat nou-născuților, va ajunge în maternități în maximum trei săptămâni, iar pentru vaccinul pneumococic au fost alocate fondurile necesare și va fi demarată procedura de achiziție", potrivit documentului citat.


1.950 de doze a cerut Clujul

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj a solicitat necesarul de doze pentru vaccinarea tuturor bebeluşilor. “Ultima adresă a Ministerului Sănătăţii spune că începând cu data de 7 octombrie va demara distribuirea primei tranşe de vaccin. Eu încă nu am primit repartiţia de la Minister, urmând ca aceasta să ne fie trimis. În momentul când o am ne deplasăm la Bucureşti după vaccin.

Necesarul este de 1.950 de doze pe lună, având în vedere că se administrează la două, patru şi 11 luni”, a declarat Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj, în urmă cu câteva zile.


Riscul de epidemii e minim, dar există

Potrivit specialiştilor, în primele luni de viaţă bebeluşii au imunitate, dar scade odată ce cresc. “Există un risc pentru bebeluşi, dar până la vârsta de nouă-şase luni este imunitatea transmisă transplacentar, completată cu alimentaţia la sân, care transferă o imunitate privind bolile pe care le-a avut mama în antecedente. Apoi apare o scădere a acestei imunităţi şi de aceea se face vaccinarea. Aceşti copii de obicei nu se deplasează ca să vină în contact cu alţi oameni şi având în vedere morbiditatea scăzută din România, riscul este minim, dar există”, a mai spus Mihai Moisescu.

abonare newsletter