Sănătate

75.000 de angajaţi din spitale încetează lucrul. Angajaţii din sănătate din Cluj, în grevă în toate spitalele: “Nicio operaţie care nu este urgenţă medicală nu va fi realizată”

Federaţia Sanitas declanşează, luni, greva generală, prim-vicepreşedintele Marius Sepi precizând că nicio operaţie care nu este urgenţă medicală nu va fi realizată.

În spitale vor fi pichete de grevă, iar o treime dintre angajaţi va asigura continuitatea actului medical. Aproape 75.000 de medici, asistenţi medicali şi alţi angajaţi din sistemul sanitar încetează lucrul, ca urmare a faptului că nu s-a ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării, a mai spus Sepi.

Federaţia Sanitas a anunţat că declanşează, luni, greva generală şi că îşi cere scuze faţă de toţi pacienţii care vor fi afectaţi de această acţiune, precizând că o treime dintre angajaţi va asigura continuitatea actului medical, iar urgenţele vor fi rezolvate.


"Nicio operaţie care nu este urgenţă medicală nu va fi realizată. Intervenţiile programate vor fi amânate, atât timp cât sunt pentru suferinţe cronice", a declarat, duminică seară, Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas pentru news.ro. Sepi a precizat că în spitale vor fi pichete de grevă.

“De la ora 8 am intrat în grevă generală în toate unităţile sanitare din Cluj. Dacă va interveni ceva pe parcurs, dacă vom fi chemaţi la discuţii şi se va rezolva măcar din revendicările noastre, este posibil să suspendăm, să amânăm sau să anulăm greva. Conform legii, va fi asigurată o treime din activitate, iar unităţile şi compartimentele de primire a urgenţelor vir funcţiona normal”, spune Ştefan Roman, preşedintele Sanitas Cluj.


Demersul sindicaliştilor este susţinut şi de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), care a făcut apel la bolnavi să dea dovadă de solidaritate cu acţiunile personalului medical.

"Lipsa de interes a guvernanţilor pentru a găsi soluţii fiabile la solicitările noastre, precum şi creşterea nivelului de nemulţumire a colegilor nedreptăţiţi ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016 a condus la grevă generală în unităţile sanitare din România", au anunţat, duminică, reprezentanţii Federaţiei Sanitas.


Ei precizează că 31 octombrie este ziua în care angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială arată guvernanţilor "că nu mai suportă umilinţa şi indiferent de gradul profesional sunt uniţi şi hotărâţi să îşi recâştige drepturile şi demnitatea".

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat, la rândul lor, că, la discuţiile care au avut loc vineri, le-au transmis liderilor Federaţiei Sanitas că se caută soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, iar luni a fost programată o nouă întâlnire.


Federaţia Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.

"De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a spus Sepi.


Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului.

În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi-a anunţat, duminică, susţinerea pentru greva generală pe care Federaţia Sanitas o declanşează.

Preşedintele COPAC, Radu Gănescu, spune că înţelege situaţia care i-a împins pe angajaţii din sistemul sanitar la grevă generală, dar nu şi reacţia autorităţilor.

"Suntem alături de toate cadrele medicale care mâine (luni, n,r,) sunt în grevă generală. Ca pacienţi, cunoaştem lipsa de personal şi problemele cu care se confruntă întreg sistemul sanitar, probleme care ne afectează şi pe noi. Deşi avem nevoie de servicii medicale, înţelegem că situaţia actuală i-a împins pe angajaţii acestui sistem către greva generală, însă ceea ce nu înţelegem este reacţia, sau mai bine spus, lipsa de reacţie a autorităţilor. Sper ca în aceste momente extrem de delicate, autorităţile să dea dovadă de responsabilitate faţă de cetăţenii acestei ţări şi să găsească soluţii fiabile care să vină în ajutorul pacienţilor”, a declarat Radu Gănescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter