Sănătate

Ghid de nutriție pentru începători

Peste tot auzim de diete sănătoase, regimuri de slăbit, sfaturi de nutriție, detoxifiere, suplimente minune, cure de slăbire etc. Suntem bombardați de informații și de multe ori nu știm ce să alegem, care sunt informațiile care merită ascultate și aplicate.

Primul lucru ar fi ca informația să fie dintr-o sursă sigură de la specialiști în domeniu, indiferent dacă citim un articol în revista sau pe un site.

Schimbarea stilului de viață nu este alb sau negru. Poate ceea ce funcționează pentru unii ar face mai mult rău pentru alții. Depinde de o serie de factori cum ar fi: sexul, masa grasă, masa musculară, grăsimea viscerală, rata metabolismului bazal, vârsta, locul de muncă, activitățile fizice sau lipsa acestora, punctul de pornire, dorința și perseverența fiecăruia, dacă exista una sau mai multe probleme patologice.


Un regim echilibrat sau așa numitul stil de viață sănătos nu ar trebui să sune doar despre restricții și despre ce nu avem voie să mâncăm. Alimentația sănătoasă este mult mai mult decât atât. Este important când, cât, procesul de preparare etc.

Însă sunt unele trucuri și reguli care se pot aplica la majoritatea persoanelor care doresc să  își îmbunătățească alimentația.
Primul și cel mai important lucru când dorim să schimbăm stilul de viață este hidratarea corectă. Cel puțin 2- 2,5 litri de lichide: apa minerală sau plată, ceaiurile neîndulcite, supele ușoare, sucurile de fructe sunt lichidele recomandate. Cafeau și acoolul sunt diuretice.


Mesele trebuie să fie dese, dar totuși să lăsăm 2,5-3 ore între mese. Ultima masă să fie cu 3 ore înainte de culcare. Când mâncăm să încercăm să ne concentrăm pe mâncare, să nu stăm cu telefonul în mână sau în față la televizor, astfel putem să observăm când apare senzația de sațietate. Să încercăm să mâncăm încet și să mestecăm suficient mâncarea.
La baza piramidei alimentare sănătoase sunt carbohidrații. Ar trebui să alegem variante mai sănătoase de carbohidrați, cum ar fii pâinea integrală, paste din făină integrală, orezul brun, făina de ovăz, quinoa, ovăz, mei etc. Legumele sunt alimente indispensalibe în dieta de zi cu zi. Este important să consumăm cât mai multe legume sezoniere, de la crescători locali. Fructele de preferat să fie consumate ca gustare între mese, nu ca și desert. De evitat seara. Carnea și produsele din carne au o importanță deosebită în dieta noastră. Carnea albă de preferat să fie consumată de mai multe ori pe săptămână. Carnea roșie 1, 2 x pe săptămână, vită sau mânzat, porc. Mezelurile întotdeauna de caliate superioară, din surse sigure, crescători locali din animale sănătoase. Lactatele ajută la menținerea florei microbine din intestine și sunt o sursă excelentă de Ca. Sunt binevenite lactatele cum ar fi iaurtul, sana, kefir, ayran, brânză de vacă, cottage cheeseul etc. În vârful piramidei stau zaharurile rafinate si chipsurile, deserturile cu conținut ridicat de zahăr și grăsimi. Cel mai important este să putem combina alimentele și să alegem ce este mai bun pentru organismul nostru. Nimic nu este interzis dacă este consumat cu măsură și în intervalul orar corect.

Mișcarea și odihna sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos. 70 % dieta și 30 % mișcare pentru succes!


Nagy Bea Dietetician, Specialist în Nutriție clinică și comunitară

 

abonare newsletter