Sănătate

Aproape un milion de români sunt diagnosticați anual cu depresie. Psiholog clujean: Nu suntem educați să avem grijă de noi - VIDEO

Un studiu recent arată că 900.000 de români, adică 5% din populație suferă de depresie, iar la nivel mondial sunt înregistrate 300 de milioane de cazuri.

sursa foto zenyth.ro sursa foto zenyth.ro

Nici în Cluj-Napoca situația nu este diferită. Psihologii semnalează că tot mai mulți pacienți se prezintă la cabinet cu diferite forme de depresie sau stări anxioase. De multe ori aceștia ajung la medic într-un stadiu destul de avansat, iar atunci problema devine mult mai greu de tratat.

Pe de altă parte, apelarea la un psiholog a unui număr tot mai mare de pacienți cu depresie poate fi un semn bun în sensul în care oamenii au început să înțeleagă rolul unui psiholog în viața lor.


Psihologul și psihoterapeutul în psihoterapie cognitiv comportamentală Adelina Mureșan a oferit pentru Monitorul mai multe detalii. În opinia sa, cifrele reale ale pacienților care suferă de depresie sunt mult mai îngrijorătoare.

„Cred că de foarte multe ori cifrele acestea nici nu reprezintă cu adevărat procentul de persoane care suferă de astfel de probleme. Tocmai pentru că de obicei, problema e subdiagnosticată”,a spus Mureşan.


Întrebată dacă vin clujenii la psiholog, aceasta a declarat că, într-adevăr, se simte o creștere a numărului pacienților.

„Pare că tot mai mult vin, încep să fie mult mai deschiși, încep să înțeleagă că atunci când ai o problemă emoțională […] e important să ceri un sprijin adecvat”, a mai spus psihologul.


Într-o lună îi trec pragul cabinetului aproximativ 30 de pacienți, cu care realizează ședințe o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni în funcție de stadiul depresiei. Pentru tratarea unei astfel de boli psihice e nevoie de cele mai multe ori de 20 de ședințe de terapie și uneori chiar de tratament medicamentos.

„80%-90% din cazurile cu care lucrez sunt fie tulburări de depresie, fie de anxietate, fie o combinație dintre ele”, mai spune medicul.


De foarte multe ori oamenii ignoră stările negative prin care trec și care devin o obișnuință, însă psihologul ține să sublinieze că dacă aceste stări se repetă consecutiv timp de o săptămână atunci putem vorbi deja de o depresie, care cel mai probabil se va agrava în timp.

„Depinde foarte mult de tipul de depresie, de când a debutat problema, sunt persone care trăiesc cu astfel de probleme ani de zile, după care vin să ceară ajutor și atunci problema e mult, mult mai serioasă”, mai spune Adelina Mureşan.


În general, clujenii vin la medicul psiholog după pierderea unor persoane dragi sau după o despărțire: „Motivele sunt foarte diferite, foarte des observ că persoanele apelează la sprijin după o despărțire de exemplu. […] Pentru depresie nu e neapărat nevoie să se întâmple ceva negativ.” Dar există și situații când starea depresivă nu are o cauză declanșatoare foarte bine stabilită și atunci tratarea bolii devine dificilă.

Este adevărat că: „Unele persoane sunt mai predispuse biologic să reacționeze negativ la unele lucruri”, după spusele psihologului, care mai menționează că de obicei: „femeile sunt cam de două ori mai predispuse decât bărbații la depresie”.

„Nu e de glumit cu depresia!”

Identificarea unei depresii nu este foarte greu de realizat de către persoanele apropiate, deoarece persoana începe să se izoleze tot mai mult, să fie tristă mai tot timpul, să nu o mai bucure nimic și să se neglijeze pe sine.

Psihologul Adelina Mureșan mai adaugă faptul că: „Unul dintre factorii care contribuie la creșterea depresiei este pierderea recompensei. […] Depresia, anxietatea, sunt un semnal că ceva nu e în regulă cu viața ta, că ceva nu funcționează așa cum ar trebui și e nevoie să faci niște schimbări.”

De multe ori, dificultatea începerii unui tratament de specialitate în acest caz este reprezentată de negare și o concepție greșită a pacientului despre bolile psihice. „O persoană cu depresie va gândi lucrurile foarte distorsionat, va vedea lucrurile foarte negativ, va avea niște reguli foarte stricte, foarte rigide sau va avea o imagine foarte negativă despre sine.”

Psihoterapeutul Adelina Mureșan atrage atenția că: „Nu e de glumit cu depresia!” și că nu este un moft să mergi la psiholog. Depresia este o boală reală și gravă care afectează un număr tot mai mare de persoane în ziua de azi, iar „a merge la psiholog sau a merge la psihiatru e un soi de igienă mentală”.

Prevenirea și tratarea unei depresii

De cele mai multe ori șansele de a preveni o depresie sunt mici deoarece emoțiile și sănătatea mentală sunt afectate: „Este important să cerem ajutor, deoarece persoanele cu depresie încep să vadă lucrurile tot mai negru, încep să se vadă pe ei într-o lumină tot mai negativă.”

Totuși pentru a preveni o depresie: „E foarte important să ne dăm seama că în momentele alea conteză ceea ce facem și nu felul în care ne simțim. Adică e foarte important să ne menținem rutinele, să continuăm să facem lucrurile pe care le făceam înainte, chiar dacă nu ne mai fac atât de multă plăcere.” La fel de important este să ne creăm o viață activă, care să nu lase loc înstalării unei stări de pasivitate: „Să nu rămânem blocați în activități pasive.”

Mai mult decât atât psihologul spune că riscul suicidar crește dacă starea depresivă e ignorată de pacient și nu e depistată la timp.

„O depresie care nu e depistată la timp are tendința să se agraveze, să devină mai severă. E ca și cum se autoîntreține și consecințele pot fi foarte negative. Există risc suicidar la unele persoane. Un procent destul de mare din persoanele care comit suicid au o afecțiune psihică anterioară”, a mai spus psihologul.

Ce e greșit la societatea modernă?

Societatea contemporană a adus o dată cu ea un nivel mai ridicat de stres, o dorință tot mai mare de autodepășire și de strângere a lucrurilor materiale. Greșeala majoră a societății moderne este, în opinia psihologului Adelina Mureșan, faptul că „uităm de prioritățile noastre, uităm că sănătatea noastră emoțională și a celor din jurul nostru e la fel de importantă ca și cea fizică […] Nu suntem educați să avem grijă de noi.”

Concluzionând asupra importanței psihologului în viața noastră, pentru a ne menține sănătatea mentală, specialistul spune: „Cred că rolul unui psiholog este de a ne deschide puțin perspectiva asupra lucrurilor. […] Să ne ajute să ne punem întrebări despre noi înșine, să ne ajute să nu mergem automat pe anumite căi pe care suntem obișnuiți.”

Astfel, premisa de la care pleacă psihologul și psihoterapeutul Adelina Mureșan în tratarea depresiei și a afecțiunilor mintale este: „E foarte important felul în care noi gândim pentru felul în care ne simțim”.

Monica Ostaşuc

Vezi mai jos interviul integral realizat cu psihologul și psihoterapeutul Adelina Mureșan (video).

Etichete: psiholog depresie
abonare newsletter