Sănătate

Descoperire revoluţionară a cercetătorilor clujeni

Descoperire revoluționară cercetătorilor din Mureş şi Cluj. Cu ajutorul unei ciuperci, aceştia au reuşit să obțină o cantitate mare de substanță folosită în tratamentul împotriva malariei. Studiul lor a fost deja publicat într-una din cele mai renumite reviste științifice din lume.

„Ciuperca cu care realizăm experimentul arată în felul următor, este în formă de spori, nu poate să trăiască de una singură, necesită o plantă gazdă ca să supravieţuiască. Din aceşti spori, preparăm o soluţie şi în această soluţie punem rădăcinile plantelor”, spune unul dintre cercetători, citat de digi24.ro.

Pentru acest experiment, cercetătorii români au folosit năfurica, o plantă comună, care trăieşte pe marginea drumurilor. Simbioza dintre ciupercă şi năfurică face ca planta să se dezvolte mai mult şi mai repede chiar şi în lipsa unei cantităţi mari de apă. O consecinţă a a acestei simbioze este şi creşterea cantităţii de artemisinină din frunze, substanţă folosită în tratarea malariei.


„Planta s-a comportat foarte bine şi noi am fost surprinşi”, spune dr. Balog Adalbert, prorector la Universitatea Sapienta Cluj.

„Numărul glandelor secretoare de artemisinină a crescut semnificativ, cu 40% mai multe glande au fost întâlnite. Cam 200 miligrame pe 100 de grame de plantă”, spun și cercetătorii din Tîrgu Mureş.


La acest rezultat, specialiștii de la Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș și de la Universitatea Sapienta Cluj au ajuns după șase ani de cercetări. Descoperirea lor a făcut deja înconjurul lumii după ce a apărut în revista ştiinţifică Frontiers in Plant Science.

„A fost publicat foarte repede, după ce am trimis la revista respectivă în câteva săptămâni am primit un review”, spune dr. Balog Adalbert.


Până acum s-au facut studii pe 400 de plante, iar cercetarea va continua pe un eşantion de aproape 1.000 de plante. Reuşita studiului ar însemna producerea tratamentului la scară industrială şi scăderea preţului medicamentelor.

„Artemisinina nu se regăseşte în alte plante medicinale. În schimb, înainte s-au folosit alte principii active în tratarea malariei, doar că parazitul acesta a devenit imun asupra acelor substanţe şi s-a descoperit atunci în 2015 de către cercetătoarea chineză, artemisinina. Este singurul tratament necostisitor şi eficient în tratarea bolii”, spune dr. Domokos Erzsébet.


Anual, peste 300 de milioane de oameni sunt infectaţi cu malarie.

abonare newsletter