Sănătate
Elevii clujeni, învăţaţi să prevină diabetul
43 de școli din Cluj-Napoca participă la un program european de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 la copii.
Asociația Medicover a lansat la Cluj-Napoca, Programul de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației „înCerc”, un program unic în România. Lansarea acestei iniţiative a avut loc cu doar o zi înainte de Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului.
Programul își propune să contribuie la scăderea riscului dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) la copii, una din principalele cauze ale speranței de viață potențial mai reduse a copiilor născuți după anul 2000, prin comparație cu speranța de viață a părinților lor, susţin iniţiatorii programului.
Programul „înCerc” a fost creat de membri ai Universității din Gdansk pentru Fundația Medicover și a fost implementat pentru prima oară în Polonia, în 2013, sub denumirea „PoZdro!”.
Programul li se adresează copiilor de clasa a V-a și familiilor acestora și are drept scop atât reducerea riscului de dezvoltare a DZ2, cât și îmbunătățirea stilului de viață a acestei categorii de public, printr-o dietă corespunzătoare, sănătoasă și activitate fizică susținută, vârsta de 10-12 ani fiind una propice schimbării stilului alimentar și de viață dezordonat, conform specialiștilor „înCerc” și „PoZdro!”. Implementarea programului s-a realizat în Cluj-Napoca începând cu luna septembrie 2018.
Organizatorii evenimentului au prezentat și rezultatele primului an de derulare a Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației „înCerc” în municipiul Ploiești (2017-2018):
• Au fost evaluați 84% dintre copiii de clasa a V-a din Ploiești (1.343 copii din cei 1.598);
• 30,16% din cei 1.343 de copii evaluați au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (405 copii);
• Printre elevii examinați s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali și respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade;
• S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 353 (26,3%) dintre elevii evaluați;
• Testul de capacitate fizică a fost demarat pentru 1.269 de elevi. S-a constatat capacitate fizică suficientă la 291 (22,9%) de elevi, slabă la 530 (42,1%) și foarte slabă la 129 (10,1%).
Până în acest moment, Asociația Medicover a semnat protocolul de colaborare cu 43 de unități de învățământ cu ciclu gimnazial din municipiul Cluj-Napoca și își propune să atingă o rată de acord de minimum70% din partea părinților și tutorilor legali în ceea ce privește evaluarea factorilor de risc a școlarilor de clasa a V-a în cadrul primei etape din Program, Analiza Complexă de Sănătate. Aceasta va fi urmată de etapa de Asistență Individuală Integrată, constând în câte șase sesiuni de consiliere personalizată, realizate de patru specialiști (medic generalist, nutriționist, specialist în educație fizică și psiholog), la care vor participa copiii incluși în grupa de risc de dezvoltare a diabetului de tip 2 si familiile lor.
Pe parcursul programului demarat în țara noastră, organizatorii estimează că un număr de 12.000 de copii vor participa la o evaluare individuală gratuită și non-invazivă, menită să identifice riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației; dintre aceștia, aproximativ 3.000 de copii cu risc vor lua parte la următoarea etapă gratuită, Asistența Individuală Integrată, care va avea drept scop îmbunătățirea stării lor de sănătate.
„Diabetul este una dintre marile provocări contemporane si necesită o atenție sporită. Județul Cluj reprezintă o zonă cu factor de risc, căreia dorim să îi acordăm asistență și sprijin în prevenția diabetului de tip 2 și a bolilor civilizației la populația tânără. Vreau să le mulțumesc autorităților centrale și locale, toți aceștia ajutându-ne să derulăm strategia noastră de prevenție și ca,împreună, să reușim să creștem nivelul conștientizării acestui risc la nivel național”, a declarat George Istrate, director general al Asociației Medicover.
„Sunt bucuroasă că sunt alături de Programul înCerc și că fac parte din Consiliul Științific al acestuia. Este un program de prevenție care și-a dovedit eficiența și avem drept dovadă exemplul Poloniei, în care acesta funcționează deja de mai bine de cinci ani de zile. Faptul că primul an de activitate a programului a reușit să aducă mai bine de 1.343 de copii și familiile lor alături de noi vine să demonstreze că suntem pe drumul cel bun și că mesajul nostru s-a făcut bine înțeles, încă de la început”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Roman, membră a Consiliului Științific al Programului „înCerc”, președintă a Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și a Asociației Române pentru Studiul Obezității.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Cluj au subliniat, la rândul lor, că instituţia sprijină astfel de iniţiative. „Un accent mai mare pus pe obiceiurile sănătoase, privind alimentația și calitatea stilului de viață, atât acasă, cât și la școală, antrenează deprinderi și consolidează obiceiuri durabile. Inspectoratul Școlar Județean Cluj sprijină astfel de inițiative, implicit programul educațional de responsabilizare a elevilor și a părințilori nițiat de către Asociația Medicover, prin Programul înCerc.Suntem alături de inițiatori în acest proiect de anvergură pentru comunitatea clujeană, care antrenează un grup țintă numeros, toți elevii din clasa a V-a, din municipiul Cluj-Napoca”, a spus prof. Valentin Claudiu Cuibus, Inspector Școlar General în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj: