Sănătate
3 mil. € de la Primăria Cluj pentru spitale. Suma s-a DUBLAT față de anii trecuți. Spitalul Clinic Județean de Urgență, RECORD de alocări
Cele mai importante spitale din Cluj-Napoca cer anual sume impresionate de la bugetul local. Anul acesta, Primăria acordă finanțări record de 3 milioane de euro, sumă dublă față de anii precedenți. Reamintim că, nu o dată, deputatul Emanuel Ungureanu i-a cerut primarului Emil Boc să nu mai dea bani la biserici şi să îi redirecţioneze către spitale.
Primăria Cluj-Napoca va aloca într-o ședință extraordinară de vineri peste 13 milioane de lei de la bugetul local pentru cele mai importante spitale din oraș. Nu mai puțin de 13 solicitări au fost înregistrate la primărie din partea managerilor acestor spitale.
Marea majoritate a spitalelor au cerut bani pentru modernizare și achiziționare de aparatură medicală.
“Cartea de vizită a unui oraș sunt spitalele nu sălile de sport. Aş ruga comisia care decide alocările ca atunci când primeşte cereri, hârtii, din partea unor spitale din Cluj să facă efortul să meargă până la spitale, să vorbească cu managerii, să vorbească cu pacienţii, cu medicii. Rugămintea mea este ca cei care au responsabilităţi în a veni cu un vot, cu o recomandare, inclusiv îl rog pe domnul primar, să meargă în spitalele din Cluj în vizită în orice zi şi să vadă care sunt nevoile (…) Renunţaţi la solicitările din partea cultelor un an, măcar un an, şi relocaţi sumele spre spitale. Ştiu că este o temă sensibilă, dar uitaţi-vă cum arată bisericile din Cluj în comparaţie cu spitalele, indiferent de cultele religioase. Gândiţi-vă la o masă alături de prelaţi, ce se fac când ajung la UPU şi nu vine ambulanţa la timp şi nu sunt suficienţi medici şi nu este aparatură. Dacă mergeţi cu copilul la ORL să ştiţi că nu veţi găsi gardă. Nu avem gardă la copii. Am adus ecograf dar nu avem ecografişti. Dacă aveţi copil minor în weekend cu otită nu aveţi unde să mergeţi, toţi. Toţi managerii de spitale din Cluj şi din ţară sunt puşi politic”, a spus Ungureanu.
Reamintim că în această lună, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a vizitat inopinat, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Unitatea de Primiri Urgențe și Secția de ortopedie.
“Pentru că, la Cluj, clădirea spitalului este în sistem pavilionar, la UPU erau mulți pacienți care așteptau să fie transportați cu ambulanța în secțiile în care urmau să fie investigați. Dat fiind că vorbim despre gestionarea urgențelor medicale care se prezintă în această unitate, este necesar ca spitalul să aibă o ambulanță proprie care să asigure transportul pacienților care necesită investigații în cel mai scurt timp, nu doar atunci când serviciul de ambulanță Cluj poate asigura transportul acestora într-o secție în alta”, a transmis Pintea.
Ministrul Sănătăţii susţine că în secția de ortopedie nu se poate opera în weekend, iar cazurile care necesită intervenții chirurgicale sunt transferate în alte spitale.
“De asemenea, imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demna să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală”, a mai spus aceasta.
Topul alocărilor:
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj - 6.510.000 lei
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj - 1.200.000 lei
Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Niculae Stăncioiu - 1.200.000 lei
Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca - 700.000 lei
Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca – 600.000 lei
Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal - 600.000 lei
Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuță Cluj-Napoca – 550.000 lei
Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca -550.000 lei
Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca – 490.000 lei
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 450.000 lei
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Secția de Neonatologie - 312.000 lei
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello – 130.000 lei
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – UPU Cluj – 100.000 lei
În 2017, Primăria Cluj-Napoca a alocat 1,1 milioane euro pentru spitale, iar în 2018 suma a ajuns la 1,5 milioane euro.
CITEȘTE ȘI