Sănătate
Medici clujeni premiați la „Oscarul” medicinei românești. UPU Cluj-Napoca, cea mai bună echipă de urgență
Peste 30 de premii de excelenţă în domeniul sănătăţii au fost acordate, joi seara, în cadrul unui eveniment dedicat lumii medicale.
Medici clujeni premiați la „Oscarul” medicinei românești. UPU Cluj-Napoca, cea mai bună echipă de urgențăPremiile au fost acordate în cadrul unui congres medical desfășurat în perioada 23-25 octombrie, la Târgu Mureş. Mai mulți medici clujeni s-au numărat printre laureații evenimentului, din juriu făcând parte și colonel-doctor Doina Baltaru, comandant director general al Spitalului Militar de Urgenţă din Cluj-Napoca.
Astfel, premiul pentru „performanţă în domeniul medical” a fost acordat asist. univ. dr. Mihai Suciu, medic specialist urolog la „Regina Maria”, respectiv doctorului Theodor Cebotaru, medic primar în chirurgie cardiovasculară. Cel din urmă, actualmente șef de secție al Spitalului Monza, dezvăluia într-un interviu oferit în urmă cu mai mulți ani că, în 1991, chirurgia cardiovasculară era o specialitate nouă a Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, modelul său fiind prof. Constantin Ciuce, directorul medical al Spitalului „Regina Maria”.
Premiul pentru „profesionalism în asistenţă medicală” i-a fost acordat doctorului Monica Gavriş, medic primar oftalmologie cu competențe în ecografie oculo-orbitară și laser în oftalmologie. În data de 5 mai 2001, Monica Gavriș efectua, în premieră la Cluj-Napoca, primele operații moderne în chirurgia cataractei prin tehnica facoemulsificării. Mai departe, premiul pentru „educaţie şi cercetare în domeniul medical” i-a revenit prof. univ. dr. Daniela Fodor, medic primar interne și reumatologie.
Premiul pentru „cea mai bună echipă de urgenţă” a revenit echipei UPU de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, condusă de conf. univ. dr. Adela Golea. Nu în ultimul rând, premiul pentru „performanţă în activitate didactică” i-a fost acordat profesorului universitar dr. Ioan Coman, medic primar urolog, cu supraspecializare în chirurgia laparoscopică și robotică urologică.
„Este Oscarul medicinei româneşti, care a depăşit deja graniţele României. Am acordat 25 de premii mari şi alte 10 premii mai mici, criteriile fiind bazate pe performanţele şi studiile publicate, iar juriul a fost format din 11 personalităţi. (...) Fie că ne referim la sistemul medical (clinici şi spitale), la cercetare, la învăţământ, la organizaţii ale pacienţilor, la acţiuni de mecenat sau la iniţiative individuale ori la echipe care lucrează eficient şi impecabil (în sala de operaţii sau în management) pentru sănătatea pacientului român, identificăm, de la un an la altul, elitele lumii medicale”, au declarat organizatorii.
CITEȘTE ȘI: Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca a primit acreditarea internațională pentru calitatea educației