Sănătate

Nereguli cu duiumul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj. Ungureanu: “Cer demiterea întregii conduceri”. Ce spune Corpul de Control

Fostul ministrul al Sănăţii Sorina Pintea a trimis Corpul de Control la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, iar rapoartele emise arată dimensiunea dezastrului la această unitate sanitară, condusă de Petru Şuşcă. Deputatul USR de Cluj a făcut publice aceste rapoarte şi cere demiterea întregii conduceri a spitalului.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a cerut ministrului Sănătăţii să-l demită pe managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca, afirmând că în această unitate "s-au întâmplat nereguli de o gravitate extremă".

Din faţa Unităţii de Primire Urgenţe (UPU), Emanuel Ungureanu a prezentat vineri concluziile ultimelor trei rapoarte ale Corpului de Control. Deputatul USR de Cluj spune că aceste rapoarte  “confirmă toate suspiciunile pe care le-am ridicat în spaţiul public şi care demonstrează cu vârf şi îndesat că este o legătură directă între numirea politică a unor manageri şi decesul unor oameni”.


„Am filmat acum câteva zile în Clinica de Chirurgie 2 în salonul 22 condiţiile îngrozitoare, saltele mizere pe care trebuie să stea bolnavii care au diferite afecţiuni vasculare. Am demonstrat prin aceste rapoarte că nu exagerez când spun că jegul din Spitalul Judeţean Cluj are consecinţă directă asupra actului medical. Domnul Moldovan a murit cu zile pentru că a fost infectat pe secţia Chirurgie 2 şi a decedat apoi la Infecţioase. Aceste rapoarte scot în evidenţă complicitatea Direcţiei de Sănătate Publică la toate neregulile de care am spus, mă refer la DSP Cluj, sunt rapoarte care detaliază faptul că Centrul de Trasfuzii din Spitalul Judeţean nu are condiţiile minime de funcţionare, demonstrează faptul că Unitatea de Primiri Urgenţe a fost autorizată în condiţiile în care lucrările de reparaţii s-a făcut fără norme şi zona a ceea ce înseamnă apă decontaminată şi apă sterilă se intersectează şi sunt o groază de probleme care afectează direct starea de sănătate a pacientului”, a spus Ungureanu.

La final, acesta a cerut demiterea atât a managerului Petru Şuşcă, cât şi a întregii conduceri a spitalului.


“Am cerut expres de mai multe ori, din 2014, de când arăt neregulile din acest spital, demiterea Consiliului de Administraţie a Spitalului şi apoi demiterea domnului Şuşcă şi a întregii conduceri a Spitalului Judeţean Cluj”, a conchis Ungureanu.

"Potrivit unor rapoarte ale Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, ultimul din septembrie 2019, care au fost ascunse până acum, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca s-au întâmplat nereguli de o gravitate extremă. Unitatea de transfuzii a spitalului nu are condiţiile minimale de funcţionare şi funcţionează ilegal, iar la Secţia Chirurgie 2 rata infecţiilor nosocomiale este înspăimântătoare. Se fac raportări false privind aceste infecţii, iar medicii din SCJU ascund pacienţilor faptul că au fost infectaţi pe secţii. DSP Cluj este complice la această situaţie, fiind vorba despre o neglijenţă criminală. Cer ministrului Sănătăţii demiterea managerului SCJU Cluj-Napoca, Petru Şuşcă, a Consiliului de Administraţie şi a întregii conduceri a unităţii medicale", a mai declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.


El a mai spus că managerul Petru Şuşcă este şi în incompatibilitate, pentru că acesta ar fi şi preşedintele unei asociaţii a maramureşenilor, care are o pensiune în administrare, motiv pentru care va sesiza ANI.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca este o unitate sanitară care funcţionează în 34 de clădiri având în componenţă Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi SMURD şi 41 de secţii şi compartimente medico-chirurgicale.


Potrivit unui raport de control, au fost verificate, prin sondaj, din punct de vedere al organizării, respectării circuitelor funcţionale, destinaţia spaţiilor şi din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare următoarele structuri: UPU şi secţiile clinice ATI, chirurgie I, Chirurgie II, chirurgie vasculară, chirurgie plastică şi reparatorie cu 5 paturi arşi, compartiment ortopedie-traumatologie, serviciul anatomie-patologie.

“De exemplu, la UPU s-a constatat că nu deţine spaţiile necesare privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor şi anume spaţii de consultaţii specifice ginecologie, în spaţiile de primire/triaj al pacienţilor există tavane false încălcându-se prevederilor unui ordin de ministru. În salonul de observaţie pavimentul este degradat. Secţia clinică de anestezie terapie intensivă ATI cu structură organizatorică aprobată cu 30 de paturi, s-a constatat că fizic există doar 20 de paturi repartizate în două corpuri de clădire diferite, fiind constatat şi faptul că circuitele funcţionale curate se intersectează cu circuitele expuse cu risc de contaminare. Secţia îşi desfăşoară activitatea cu 40 de posturi asistenţi medicali din totalul de 61 de posturi (...) Nu există legătură directă cu blocul operator (...) În unele saloane nu se respectă aria utilă/pat de 12 metri pătraţi. La nivelul acestei secţii au fost înregistrate sincope în asigurarea continuă cu dispozitive medicale, soluţii de sterilizare, materiale de îngrijire a pacientului”, sunt doar o parte dintre neregulile constatate de Corpul de Control.


Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj nu a răspuns acuzaţiilor lansate de Emanuel Ungureanu, în schimb a trecut în revistă sumele primite de-a lungul anilor de la autorităţile locale şi judeţene.

“Am vizitat câteva secţii ale spitalului şi avansez nişte cifre. Ministerul Sănătăţii a investit în perioada 2013-2018, 38 de milioane de lei. Consiliul Judeţean a investit 7 milioane lei. Consiliul Local a investit 10 milioane lei în perioada 2013-2018. În 2019, Consiliul Local a alocat 6,5 milioane lei pentru reparaţii curente. Este o cifră istorică şi mulţumesc Consiliului Local şi lui Emil Boc pentru această sumă”, a spus Şuşcă.

abonare newsletter