Sănătate

Peste 1.000 de șantiere destinate domeniului medical, Clujul pe locul secund în România

Peste 1.000 de investiții reprezentând lucrări de realizare, construire, amenajare și modernizare instituții medicale (laboratoare, spitale, clinici, centre de îngrijire) au fost identificate și monitorizate pe parcursul anului trecut.

Mai puțin de un sfert din acestea sunt în curs de construire sau amenajare. În ciuda faptului că există un număr considerabil de proiecte anunțate, marea majoritate rămân în stadii incipiente, de planificare sau autorizare. De asemenea, o bună parte din instituțiile medicale existente deja nu reușesc să se ridice la standardele din occident, sau nu reușesc să beneficieze de aparaturile moderne necesare unei astfel de instituții, potrivit unei agenții de marketing în domeniul construcțiilor.

Potrivit sursei citate, doar 238 din totalul de investiții monitorizate pe parcursul anului 2019 aveau stadiul de construcție sau amenajare, restul fiind în diverse stadii de planificare și autorizare. Din cele 238 de șantiere ce reprezintă investiții din zona medicală, 176 sunt investiții finanțate de stat cu o valoare estimată de 563 milioane lei.


La nivel de număr total de proiecte monitorizate județul Iași conduce clasamentul cu 68 de proiecte, în timp ce locul 2 este împărțit de Cluj și București cu câte 61 de investiții anunțate în domeniul medical. Investiția totală în cele peste 1.000 de șantiere se ridică la aproape 17 miliarde lei.

30% din totalul investițiilor medicale monitorizate sunt proiecte cu finanțare privată, de dimensiuni mici si medii. În același timp, 433 din proiectele monitorizate pe parcursul anului sunt investiții în clădiri noi, restul reprezentând renovări, modernizări și extinderi ale unităților medicale deja existente.

Ultimele Stiri
abonare newsletter