Sănătate

PROTEST de Ziua Femeii, la Ginecologie. "Un oraș bogat cum este Clujul poate să facă o maternitate de la zero ACUM"

Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj şi candidat la alegerile locale din 2020, a făcut un apel la autorități, cu ocazia zilei de 8 martie, de a construi un nou spital de ginecologie, de la zero, în locul actualei clădiri, construită în 1919 pe locația unor grajduri.

Parlamentarul spune că un oraș cu resurse financiare, așa cum este Clujul, poate construi pe cont propriu un spital de maternitate modern, la standarde europene, spunând că autoritățile locale au acordat până acum prioritate unor proiecte care nu erau urgente, cum este construirea stadionului Cluj Arena.

"Convingerea mea este că un oraș bogat, cum este Clujul, poate să facă o maternitate de la zero la standarde europene acum. Este un efort pe care trebuie să îl facem într-o perioadă de frică, de teamă, de boli, este cel mai potrivit moment să facem spitale noi. Ani de zile, Clujul s-a lăudat cu un progres excepțional în foarte multe domenii, însă infrastructura spitalicească este în secolul 19. De aceea, acum, Primăria, Consiliul Județean, Ministerul Sănătății, societatea civilă și fundații apropiate de acest momentzero al Clujului, îi rog să mi se alăture și să avem o campanie consistentă prin care să construim spitale de la zero. (...) Ar fi trebuit să construim un spital de la zero cu 40-50 de milioane și nu un stadion care este mai tot timpul gol", a declarat Ungureanu.


Deputatul USR susține că, pe terenul actualului Spital Stanca poate fi construită o clădire nouă de maternitate, cu o capacitate de 250 de paturi, sau chiar mai mult, dacă se dorește construirea unui spital mixt, care să cuprindă și secții de medicină pediatrică.

"Ar trebui să fie minim o clădire, dacă vorbim doar de maternitate și nu de un spital de copii. Aici, pe 5.000 de metri pătrați se pot construi 250 de paturi. Dacă vrem să facem o clădire monovolum, încunjurată de verdeață, putem să alegem și o clădire mai mică. Aici se poate face doar o maternitate sau pot fi mutate secții mizere, cum este secția de pneumologie copii, împreună cu o maternitate. Faptul că din 1919, noi nu am făcut niciun pas în față pentru copiii noștri și Ginecologie I este tot o clădire veche de 100 de ani recondiționată, înseamnă că noi doar prin vorbe spunem că ne iubim mamele, copiii, că vrem un viitor mai bun pentru ei, pentru că dovada stă în faptele noastre", a mai arătat politicianul.


În ceea ce privește finanțarea , Ungureanu este de părere că urgența acestui proiect ar putea favoriza realizarea unui parteneriat public-privat, sau chiar construirea din fonduri de la bugetul local sau județean.


"Un astfel deproiect poate fi făcut lejer, ori cu 3 milioane de euro, dacă vorbim de o clădire mică, doar de maternitate, fără dotări. Dacă vorbim despre un spital de copii, ne putem apropia la 50 de milioane de euro. Din punctul meu de vedere, urgent înseamnă inclusiv un parteneriat public-privat. Când vorbim de fonduri europene, vorbim de fonduri care se atrag într-un timp îndelungat datorită birocrației. Se pot atrage și fonduri europene, însă mai degrabă aș spune să începem cu puterile noastre. Clujul este o comunitate imensă IT, sunt convins că firme pot, prin intermediul unor fundații, să ni se alăture, să putem construi repede și pe fonduri europene să aducem aparatura necesară", a spus parlamentarul USR.

În cele din urmă, Emanuel Ungureanu a făcut un apel la autoritățile locale și naționale, de a face construirea de spitale noi, de la zero, un proiect de țară.


"Fac un apel la autoritățile locale și județene, la Ministerul Sănătății, să mi se alăture și să începem o campanie de construire de spitale de la zero. Nu este doar o campanie locală, ar trebui să fie un proiect de țară, la care să se alăture toată lumea, indiferent de culoarea politică, indiferent de opțiuni religioase sau etnie. Este un moment zero în care România are nevoie să construiască urgent spitale de la zero. Aici vorbim despre un teren care este în proprietatea Consiliului Județean Cluj. Sunt două posibilități, acest teren poate trece în proprietatea primăriei, care este mai bogată, poate să fie un proiect al consiliului județean pe care eu am să îl susțin din toată inima, indiferent cine pune bani pentru acest proiect are susținerea noastră și iată, a societății civile", a conchis Ungureanu.

abonare newsletter