Sănătate

Cercetător clujean, despre coronavirus: „Cei care spun că virusul e o exagerare fac propagandă pentru crimă”

Un cercetător clujean, sătul de toate zvonurile care circulă în țară în legătură cu epidemia de coronavirus, a punctat câteva lucruri importante în ceea ce privește virusul care a blocat o lume întreagă.

Oameni pe stradă cu mască Cluj foto: Paul Gheorgheci monitorulcj.ro Oameni pe stradă cu mască Cluj foto: Paul Gheorgheci monitorulcj.ro

Cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu, care predă biochimie, enzimologie clinică şi imunologie la Universitatea „Babeş-Bolyai“, susţine că România a luat o decizie bună prin spitalizarea asimptomaticilor infectaţi cu COVID-19.

Radu Silaghi-Dumitrescu a făcut o serie de precizări despre strategia autorităţilor din România privind gestionarea pandemiei de COVID-19.


„Se spun des minciuni cum că asimptomaticii nu pot transmite boala sau cum că n-au nevoie de supraveghere medicală. Sau că virusul e o exagerare. Sau că unii primesc bani de la doctori ca să se declare cu virus. Cei care spun aceste minciuni fac propagandă pentru crimă”, a precizat cercetătorul.   

Asimptomaticii pot transmite boala

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a semnat un ordin de ministru prin care pacienţii COVID-19 asimptomatici vor fi izolaţi acasă, însă doar după 10 zile de spitalizare. Totuși, Radu Silaghi-Dumitrescu spune că asimptomaticii pot transmite virusul.


CITEȘTE ȘI:

Ministrul Sănătății: „Pacienţii COVID-19 asimptomatici vor fi izolaţi acasă după 10 zile de spitalizare”

„Foarte puțini sunt, de fapt, complet asimptomatici și pot transmite boala. Este o diferență între cei care nu au simptome și cei care nu le vor avea deloc. Dacă nu știi când a contactat virusul, e greu să știi dacă e asimptomatic sau pre-simptobatic. Vi se spun des minciuni cum că asimptomaticii nu pot transmite boala sau cum că n-au nevoie de supraveghere medicală sau că virusul e o exagerare sau că unii primesc bani de la doctori ca să se declare cu virus. Cei care spun aceste minciuni fac propagandă pentru crimă. Din cauza acestor minciuni, mulți asimptomatici s-ar primba pe stradă fără măsură de protecție, că e dreptul lor”, a scris cercetătorul pe pagina sa de Facebook.


De asemenea, clujeanul a explicat și motivele pentru care asimptomaticii au fost ținuți în spitale.

CITEȘTE ȘI:


Ungureanu: „Ministerul Sănătății să elibereze pacienții asimptomatici. Nicăieri în lume nu sunt închiși în spitale acești pacienți”

„Faptul că în România asimptomaticii au fost ținuți în spitale se poate justifica în trei feluri. Primul, pentru eventualitatea că totuși dezvoltă simptome, iar acele simptome pot fi grave, al doilea pentru că sunt contagioși, iar experiența primelor zile de pandemie ne-a arătat că regulile de autoizolare nu se respectă cum trebuie, iar al treilea pentru că, spre deosebire de Italia sau Anglia, încă nu erau spitalele blocate cu cazuri severe. Cred de aceea că România a luat o decizie bună pentru spitalizarea asimptomaticilor și i-aș felicita pe cei care au luat-o, pentru că a încetinit răspândirea și a prevenit decese. Cine spune opusul, minte și face propagandă pentru crimă. Dacă decizia a avut și alte motivații (politice, de exemplu, e greu de dovedit – dar simplu de spus așa: sunt mult mai importante viețile oamenilor decât planurile impostorilor care se pretind la noi politicieni”, a adăugat Radu Silaghi-Dumitrescu.

„În unele spitale condițiile sunt nepotrivite”

Cercetătorul a expus și situația spitalelor din România.


„În unele spitale condițiile sunt nepotrivite, iar medicii asemenea. Dar asta nu e din cauza virusului, ci din cauzele pe care le știți. Așa conducători ați ales (sau ați lăsat să fie aleși), așa țară aveți. Nu trebuie să ne revolte mai tare condițiile rele pentru un asimptomatic cu virus decât condițiile grele pentru cineva cu o boală mai gravă. Din cauza virusului, spitalele au evitat să trateze altceva decât cazurile urgente. Cât de corect au aplicat asta? Probabil la fel de corect cum facem cam totul la noi în societate. Câte victime a făcut asta? Am scris cele de mai sus pentru că predau cursuri la universitate despre biochimie, sistem imunitar şi virusuri, enzimologie clinică. Dacă aveţi surse ştiinţifice mai solide şi experienţă directă mai bună, vă voi da dreptate (pentru că şi asta predăm la universitate - să accepţi contraargumente). Dacă nu...” , a concluzionat profesorul universitar.

Cine este Radu Silaghi-Dumitrescu?

Radu Silaghi-Dumitrescu este conferențiarul universitar care conduce echipa de cercetători a Universității Babeș-Bolyai care lucrează la creearea sânge artificial.

 

abonare newsletter