Sănătate
Premieră medicală, la Cluj. Pacientă cu probleme la inimă, salvată printr-o procedură fără bisturiu
O bătrână cu grave probleme de inimă a fost salvată printr-o intervenție realizată în premieră în România de medicii clujeni.
Intervenţia, făcută în premieră în România, le dă speranţa la viaţă bunicilor noştri. O bătrână cu grave probleme de inimă a fost salvată în acest fel, întrucât la 87 de ani, o operaţie pe cord deschis ar fi fost prea riscantă. Medicii din Cluj au reuşit „să-i repare” inima fără bisturiu.
Pacienta suferea de diabet insulinodependent, hipertensiune arterială și pulmonară, insuficiență aortică de gradul I, precum și insuficiențe mitrală și triscuspidienă de gradul II. Practic, trei din cele patru valve ale inimii ei erau sever afectate. Din acest motiv, calitatea vieții sale era extrem de proastă: obosea la cel mai mic efort, avea dureri în piept și dificultăți de respirație și făcea edem pulmonar.
Fără tăieturi, fără operație pe cord deschis, medicii fac minuni la Spitalul Ares din Cluj. Valva mitrală nu se mai închidea, iar vârstnica avea zilele numărate. O intervenţie chirurgicală ar fi fost mult prea riscantă. Singura salvare, o procedură inovatoare, fără bisturiu.
Echipa medicală parte a grupului de centre ARES, formată din dr. Vlasis Ninios, dr. Iulian Călin și dr. Daniela Anghelina, a reușit să îi introducă pacientei, prin artera femurală, un dispozitiv Mitraclip care a fost avansat până la nivelul valvei mitrale, unde a adus împreună foițele acesteia, reducând deschiderea valvei. Astfel, a fost împiedicată revenirea sângelui din ventriculul stâng înspre atriul stâng.
„Intervenția s-a desfășurat foarte bine și ne bucurăm că am putut corecta regurgitarea mitrală care afecta serios viața aceste paciente. Din păcate, afecțiunile asociate o aduseseră la limita resurselor fizice. În absența unei astfel de intervenții calitatea vieții sale ar fi fost foarte slabă. Există o limită la ce poți obține cu medicamente, pentru că, până la urmă este o problemă mecanică: valva mitrală nu funcționează corect, sângele curge, poate ajunge înapoi la plămâni, nu poți să respiri, ajungi la edem pulmonar. Folosim aceste terapii percutane din ce în ce mai mult pentru acești pacienți care nu mai pot fi tratați altfel și ne bucurăm că o putem face acum și la Cluj” a declarat dr. Vlasis Ninios, medic primar cardiolg ARES.
Procedura seamănă cu cea a montării unui stent, oar că în loc de stent, este implantat un dispozitiv în formă de clips. Intervenţia durează două ore. Costă peste 10.000 de euro, dar este unica șansă pentru pacienții mai în vârstă, în cazul cărora operațiile cu bisturiul pe cord deschis sunt riscante. Recuperarea este rapidă: durează doar câteva zile.
CITEȘTE ȘI
Coronavirus are și o parte bună! Sezonul gripal va întârzia să apară