Sănătate

Masca, chiar te scapă de COVID19? Director medical Cluj: „Eu am două exemple concrete că m-a salvat”

Masca de protecție este una dintre măsurile cu care am început să ne obișnuim. Șă îți iei masca în momentul în care ieși din casă a devenit deja un lucru firesc.

Masca, chiar te scapă de COVID19? Director medical Cluj: „Eu am două exemple concrete că m-a salvat” Masca, chiar te scapă de COVID19? Director medical Cluj: „Eu am două exemple concrete că m-a salvat”

 

 


Chiar dacă de la răspândirea coronavirusului în România, acum 8 luni, am fost cu toții nevoiți să purtăm masca de protecție, care de multe ori ne dădea impresia că ne sufocăm, există persoane care o consider irelevantă.

 


Masca de protecție nu este văzută de toată lumea ca fiind eficientă, dar oare chiar e?

Directorul medical de la Spitalul Clinic Județean din Cluj, medicul Adela Golea, a dezvălui că în situația sa, masca i-a salvat viața de două ori până acum. „În privința măștii de protecție, eu am două exemple concrete că m-a salvat”, spune medicul, conform G4media.


Masca i-a salvat viața de două ori

Prima dată când masca a fost de mare ajutor în cazul directorului medical, a fost chiar la începutul pandemiei de COVID-19. Mai exact, momentul în care toată lumea a revenit în țară din străinătate. Pe atunci nu se știa încă de distanțare socială și alte măsuri preventive, ceea ce făcea interacțiunea cu o persoană infectată mult mai periculoasă.

„Prima dată, la începutul pandemiei în primăvară, când am stat trei zile și trei nopți cu carantinații prin UPU, atunci când s-a deschis vama și au venit toți. Și nu am păstrat nici distanța de un metru și jumătate. Oamenii erau speriați, agitați, veneau lângă mine și îi puneam să vorbească de pe telefonul meu cu autoritățile fiindcă voiau să plece din Cluj. Nu m-am îmbolnăvit. Am purtat mască și mănuși, atât”, povestește directorul medical, Adela Golea.


S-a întâmplat și o a doua oară ca masca de protecție să-i aducă un sprijin imens doctorului. De această dată e vorba de un contact direct cu colegul de muncă.

„A doua oară eram la schimb de tură și starea unei paciente s-a înrăutățit. Eram cu un coleg de-ai mei, care era asimptomatic. Eu am început să intubez, el a început să facă compresiune toracică fiindcă pacienta era în stop. A doua zi după, marți dimineața, colegul meu era pozitiv cu pneumonie, eu nu am avut nimic fiindcă am avut masca ca protecție. Masca. Deci sunt două exemple concrete. Eu am purtat-o neîncetat”, a adăugat medicul.


CITEȘTE ȘI:

Masca acoperă „urechile” celor care citesc pe buze! Surdo-muții comunică dificil din cauza măștilor

 

Crăciun și Revelion atipice din cauza pandemiei COVID19. Arafat: „Sărbătorile ar trebui adaptate acestui virus”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter