Sănătate

După 16 ani și 17 miniștri, Spitalul Regional de Urgență Cluj are „verde” de la Comisia Europeană

Contractul de finanțare din fonduri europene pentru construirea Spitalului Regional de Urgență din Cluj a fost semnat. După 16 ani și 17 miniștri ai Sănătății, unitatea spitalicească ar putea deveni o realitate abia în 2026.

dupa-16-ani-si-17-ministri-spitalul-regional-de-urgenta-cluj-are-verde-de-la-comisia-europeana dupa-16-ani-si-17-ministri-spitalul-regional-de-urgenta-cluj-are-verde-de-la-comisia-europeana

 

 


Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a declarat, marţi, că au fost semnate contractele de finanţare din fonduri europene pentru construirea celor trei spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova. Ion Ștefan a explicat că finanțarea a fost aprobată de Comisia Europeană pentru toate cele trei obiective.

 


„Suntem în discuţie pentru finanţarea a trei spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova. Pentru aceste trei spitale regionale au fost semnate contractele de finanţare din fonduri europene, au fost înaintate documentaţiile către Comisia Europeană. Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru toate trei”, a precizat Ion Ștefan.

„Ceea ce am făcut noi în cadrul lucrărilor publice a fost recunoscut ca fiind un lucru foarte bun şi odată cu semnarea acestor contracte de finanţare între Ministerul Lucrărilor Publice şi Ministerul Sănătăţii, implementarea acestor proiecte s-a transferat la Ministerul Sănătăţii”, a completat ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.


Spitalul Regional de Urgență Cluj „datează” din 2004

Proiectul construirii Spitalului Regional de Urgență a fost lansat încă din mandatul senatorului Marius Nicoară în calitate de președinte al Consiliului Județean, în 2004. Din 2004 încoace, când s-a discutat pentru prima dată de construirea unei unități medicale care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest, la cârma Ministerului Sănătății s-au perindat 17 miniștri.

Ovidiu Brânzan, Mircea Cinteză, Eugen Nicolăescu, Ion Balzac, Adrian Videanu, Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu, Patriciu Achimaş-Cadariu, Vlad Voiculescu, Florian Dorel Bodog, Sorina Pintea, Victor Costache și Nelu Tătaru au urmat, rând pe rând, în fruntea Ministerului Sănătății.


Din păcate pentru zeci de mii de bolnavi, niciunul dintre ei nu a fost în stare să urnească proiectul Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Abia acum, odată cu aprobarea finanțării din partea Comisiei Europene, lucrurile tind să intre pe făgașul normal. Odată cu anunțul ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, proiectul a fost „pasat” Ministerului Sănătății.

Spitalul Regional de Urgență Cluj, operațional în 2026?

Proiectul se referă la o unitate spitalicească cu aproape 850 de paturi, cu echipamente de un nivel tehnologic ridicat, pentru a asigura o calitate mai bună a îngrijirii de urgenţă şi acces la servicii medicale care salvează vieţi. Spitalul va oferi îngrijire de nivel secundar şi terţiar, dar şi îngrijiri medicale de bază şi servicii de bază, cum ar fi chirurgie generală sau medicină internă.


„Spitalul va aparţine de o reţea de spitale regionale de urgenţă, care vor îmbunătăţi sistemul de sănătate din România şi vor asigura o abordare multidisciplinară în cazul tratării cazurilor complexe. Mai mult, acest proiect va spori accesul la sistemul de îngrijire a sănătăţii pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale sau în cele defavorizate”, potrivit Ministerului Sănătății.

Totodată, spitalul ar urma să ajute la asigurarea unor diagnostice şi tratamente timpurii şi la reducerea ratei mortalităţii şi a dizabilităţilor pe termen lung. Nu în ultimul rând, spitalul va fi un mediu de lucru atractiv pentru doctori şi asistente, ajutând la contracararea „exodului” de personal medial din regiune. Potrivit Comisiei Europene, ar urma să devină operaţional în 2026.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 7 niveluri și heliport

Spitalul va fi construit în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj-Napoca. Terenul a fost primit de Ministerul Sănătății de la CJ Cluj, iar clădirea va avea 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), plus heliport. De asemenea, în cadrul spitalului se vor desfăşura şi activităţi didactice, prin Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Aflat în vizită la Cluj-Napoca, în septembrie 2020, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că spitalul va avea o suprafaţă totală de 151.000 mp, cu o suprafață utilă de 70.000 mp, iar amprenta la sol va fi de 28.800 mp. Spitalul va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol, va avea o stație de autobuz, iar în parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Spitalul Regional de Urgență Cluj ar urma să deservească absolut toată patologia. Din cele 849 de paturi plănuite, 744 vor fi destinate pentru spitalizare acuţi, 105 paturi pentru situaţii şi structuri critice, iar 60 paturi merg în Unitatea de Primiri Urgențe. Vor fi 70 de cabinete pentru ambulatoriu, 15 cabinete şi 12 paturi spitalizare de zi pentru specialităţile chirurgicale.

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc: „Dacă lucrurile s-ar fi mișcat mai repede am fi putut avea deja și la Cluj și la Craiova și la Iași spitale regionale”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter