Sănătate

Dr. Ștefan Moț, medic cardiolog: Bolile de inimă omoară mai mulți oameni decât Covid 19, dar în cazul lor știm ce să facem. Nu amânați vizita la cardiologie! (P)

La aproape un an de la declanșarea pandemiei de COVID-19, efectele colaterale continuă să se observe la noi în țară.

Medicii cardiologi din toată lumea au atras atenția încă din luna aprilie că numărul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare care se prezintă la spital a scăzut dramatic, în condițiile în care bolile de inimă nu au dispărut. Printre motivele pentru care pacienții au amânat vizita la cardiolog anul acesta, cel mai important a fost teama de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Ca urmare, în cazul multor pacienți, bolile cronice s-au accentuat, lăsându-i mult mai vulnerabili în fața infecției Covid-19.

”Debutul pandemiei a fost însoțit în intreaga lume de o scădere a numărului procedurilor diagnostice și terapeutice cardiovasculare. Sunt explicații multe, dar pe primul plan stă o teamă exagerată și nefirească a populației în a accesa serviciile medicale. Media ar trebui să aibă un rol educativ foarte tranșant în această perioadă. E de amintit doar că mortalitatea generală în țara noastră în infarctul miocardic acut a scăzut prin utilizarea procedurilor invazive cardiovasculare de la 13.5% la sub 4%. Mortalitatea prin Covid-19, în cele mai pesimiste estimări, este de sub 2,5%!”  explică dr. Ștefan Moț, medic cardiolog în cadrul spitalului de cardiologie ARES Cardioteam, cel mai mare spital privat de cardiologie intervențională din Ardeal.


Cu alte cuvinte, chiar și în condițiile unei pandemii, riscul de mortalitate este considerabil mai mare în cazul pacienților care ignoră simptomele afecțiunilor cardiovasculare. În special persoanele aflate sub supravegherea medicului cardiolog, care au un istoric de angină pectorală, hipertensiune sau diabet trebuie să se prezinte imediat la spital, atunci când apar semne că boala se destabilizează. Simptomele care ar trebui să tragă un semnal de alarmă sunt: durerea intensă în piept, care durează mai mult de 20 de minute și nu cedează la administarea de nitroglicerină, durerea însoțită de lipsă de aer sau transpirații abundente, amorțelile sau pierderea sensibilității într-unul dintre brațe, tulburări de vorbire, pierderea echilibrului sau chiar a stării de cunoștință.

Toate aceste simptome pot indica prezența sau iminența producerii unui infarct miocardic acut. Datorită metodelor de diagnostic și tratament avansate, la ora actuală infarctul miocardic se poate trata printr-o metodă minim-invazivă, numită angioplastie coronariană. Această procedură se face în sala de angiografie, sub control radiologic, și presupune inaintarea unui cateter prin artere, până la vasele de sânge care alimentează inima. Aici sunt identificate porțiunile în care circulația sângelui este îngreunată sau oprită și se dilată arterele cu ajutorul unui balon sau a unor stenturi. Cu cât pacientul ajunge mai repede la spital, cu atât șansele sale să se refacă aproape complet sunt mai mari. Procedura durează câteva zeci de minute, iar pacientul rămâne internat numai 24 de ore, cu condiția să fi ajuns la spital înainte să se producă infarctul.


”De ce să-ți fie teamă, atunci, să apelezi serviciile de urgență pentru a putea fi tratat printr-o procedură standardizată care e, în mod dovedit, eficientă? E clar ca bolile cardiovasculare omoară mai mulți oameni, însă aici știm cu toții ce să facem, spre deosebire de Covid-19, unde schemele de tratament s-au schimbat complet în 9 luni” spune dr. Ștefan Moț.

De altfel, amânarea vizitei la cardiolog poate avea consecințe grave chiar și în ceea ce privește posibila infectare cu virsul SARS-CoV-2. Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare cronice sunt mai sensibili în fața infecțiilor virale, care le destabilizează practic echilibrul metabolic. În cazul lor, rezervele cardiace sunt deja reduse, iar o infecție care afectează sistemul cardiovascular poate agrava boala.


”Îi sfătuiesc pe toți pacienții cu probleme cardiovasculare cronice să repete consulturile periodice la medicul lor cardiolog curant, cu atat mai mult în perioada de pandemie! Trebuie repetat încontinuu: prin consulturile periodice ajungeți să scădeți șansa ca o eventuală formă severă de Covid-19 să aibă o evoluție proastă datorită comorbidităților incomplet tratate!” avertizează dr. Ștefan Moț.

Pacienții cu boli de inimă trebuie, așadar să fie mai atenți decât ceilalți și să nu ignore niciun simptom care poate prevesti agravarea bolii. Vizitele regulate la medicul cardiolog, pentru ajustarea tratamentului, precum și respectarea măsurilor de distanțare socială pot face diferența între viață și moarte.


Spitalul de cardiologie ARES Cardioteam din Cluj-Napoca, strada Republicii nr. 8, a luat toate măsurile de siguranță pentru ca pacienții să poată fi consultați și tratați într-un mediu protejat. Atât pacienții cât și membrii echipei medicale sunt supuși unui triaj epidemologic constant, prin testare PCR.

Misiunea ARES în România este dezvoltarea invoației în cardiologie și accesul unui număr cât mai mare de români la soluții terapeutice inovatoare care conservă integritatea corporală a pacientului. Începând cu 2011, la ARES au fost efectuate mii de intervenții, dintre care 12 în premieră națională absolută și una în premieră europeană.

abonare newsletter