Sănătate
Cluj-Napoca, printre cele mai poluate orașe din Europa. Ce soluție a găsit Ministerul Mediului?
Cluj-Napoca este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Ministerul Mediului vrea să cumpere un echipament de monitorizarea calității aerului.
România ocupă trei poziții în topul celor mai populate orașe din Europa. România se regăsește în primele cinci poziții când vine vorba de poluare cu NO2, emisii produse în special de mașinile vechi și de cele diesel.
Cluj-Napoca, București și Brașov sunt cele mai poluate orașe europene cu substanță clasificată drept cancerigen de mare risc.
În Cluj-Napoca, în luna decembrie 2019 s-a înregistrat o concentraţie a particulelor periculoase din aer de 1.664 µg/m3 (microgram pe metru cub) într-o oră.
Potrivit celor de la The New York Times această valoare este una extremă şi a fost înregistrată în ziua din 2019 în care calitatea aerului a fost cea mai scăzută.
Prin comparaţie, orașul New Delhi din India (populație de 25 de milioane de locuitori), situat ani la rând în topul orașelor poluate în lume, a înregistrat 951 µg/m3. Totuşi, nivelul de poluare este constant în oraşul din India, pe când în municipiul Cluj-Napoca nivelul poluării extreme este atins în cursul a câtorva zile dintr-un an.
Aplicația care îți arată cât de poluat este aerul din zona ta
Ministerul Mediului vrea să cumpere echipamente de monitorizare a calității aerului, cu scopul de a măsura nivelul de poluare și de a informa oamenii în legătură cu acest aspect.
Ministerul Mediului a publicat vineri pe SEAP anunțul privind licitația care prevede extinderea rețelei naționale de monitorizare a calității aerului.
Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) va fi suplimentată cu 30 de analizoare pentru monitorizarea automată a particulelor în suspensie, fracțiile PM10 și PM 2,5, pentru București–Ilfov, cu 50 de senzori de monitorizare a calității aerului pentru București-Ilfov și cu 4 autolaboratoare echipate cu aparatura necesară monitorizării calității aerului pentru București, Iași, Brașov, Bacău.
De asemenea, se va înființa și o aplicație pentru mobil, care are ca scop informarea oamenilor cu privire la nivelul de poluare, în timp real.
Valoarea totală a contractului de achiziție este de peste 11,7 milioane de lei, iar bugetul este asigurat din Fondul pentru Mediu.
CITEȘTE ȘI:
Poluarea, bat-o vina! Tarcea: „Cluj-Napoca nu este doar Calea Florești și Calea Dorobanților!”