Sănătate

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni primul vaccin împotriva Covid-19 care ar urma să fie folosit în Uniunea Europeană, cel produs de Pfizer-BioNTech.

 

 


Decizia EMA deschide calea unei posibile demarări a vaccinărilor în Uniunea Europeană înainte de sfârșitul anului.

 


„Sunt încântată să anunț că, astăzi, comitetul științific al EMA s-a reunit și s-a arătat favorabil unei autorizări condiţionate de punere pe piaţă în UE a vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech”, a declarat directoarea generală a EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă difuzată online, potrivit Hotnews.

Marea Britanie a fost prima țară din lume care a aprobat în regim de urgență, la 3 decembrie, utilizarea vaccinului dezvoltat de compania americană Pfizer şi partenerul ei german BioNTech, aceasta fiind urmată apoi de Canada în 9 decembrie și de Statele Unite în 11 decembrie.


Comisia Europeană va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește aprobarea vaccinului, însă aceasta urmează de regulă recomandările EMA.

Ursula von der Leyen: „Vom acționa rapid”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat anunțul Agenţiei Europene pentru Medicamente drept „un moment decisiv” și spune că unda verde din partea Comisiei ar putea veni chiar în această seară: „Vom acționa rapid”.


Comisia Europeană a transmis săptămâna trecută că va lucra în regim de urgenţă pentru a autoriza la rândul său vaccinul în termen de maximum două zile după unda verde din partea EMA.

Distribuția vaccinurilor de la locațiile de producere a acestuia din Belgia și Germania ar urma să înceapă de la 26 decembrie, însă Comisia afirma că va rămâne la latitudinea fiecărui stat membru al blocului comunitar să își organizeze și coordoneze programele de vaccinare.


 

Peste 900.000 de oameni s-au vaccinat deja anti-COVID-19

Odată cu aprobarea vaccinului în Uniunea Europeană, se pot porni și campaniile de vaccinare, inclusiv în Rromânia, deoarece există dovezi care arată că vaccinul este sigur. Peste 900.000 de oameni din Statele Unite, Canada și Marea Britanie au fost deja vaccinați.

„Primul vaccin anti COVID-19 a fost aprobat condiționat în Uniunea Europeană. Asta înseamnă că pot porni campaniile de vaccinare în UE (inclusiv România) pentru că existe dovezi ştiințifice riguroase că vaccinul protejează şi e sigur.

Autorizările condiționate sunt prevăzute în situații de urgență de sănătate publică sau când nu există niciun tratament pentru o anumită boală şi înseamnă că autoritățile europene monitorizează în continuare îndeaproape eficacitatea şi siguranța vaccinului.

Peste 900.000 de oameni din Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au fost deja vaccinați anti COVID-19”, a scris pe Facebook, Vlad Mixich.

Vlad Mixich este un medic roman, care a fost desemnat de Parlamentul European ca fiind expert independent în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă.

CITEȘTE ȘI

De ce este important să ne vaccinăm? Sorin Man, profesor UMF: „Vaccinarea este esențială pentru controlul pandemiei COVID19”

 

abonare newsletter