Sănătate
500 medici din Cluj se vor vaccina anti-COVID-19 duminică la Spitalul de Boli Infecțioase. Tu când vei putea?
Campania de vaccinare începe duminică în Cluj. 500 de medici se vor vaccina atunci. Care e următoarea etapă?
Campania de vaccinare va începe la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Unitatea medicală va asigura și medicilor școlari și celor de familie vaccinarea, pe lângă personalul propriu.
Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilan” din Cluj-Napoca este centrul regional de stocare a vaccinului. Ieri a ajuns ultracongelatorul necesar depozitării dozelor de vaccin.
Vaccinarea propriu-zisă va avea trei etape, dar înainte de toate există etapa 0 care începe duminică, 27 decembrie 2020: „În județul Cluj, campania de vaccinare va debuta în 27 decembrie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj, pentru aproximativ 500 de cadre medicale, dozele ajungând direct de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Acest spital este sigurul inclus în etapa 0”, a transmis prefectul, Mircea Abrudean.
Prima etapă: se vaccinează medicii și angajații din domeniul sănătății
Angajații din domeniul sănătății și social, public și privat sunt incluși în etapa 1 cuprinzând totodată personalul sanitar și auxiliar din spitale publice și private, ambulatorii, personalul din laboratoare, medici rezidenți (acolo unde își fac modulul, la spitalul unde se află la data vaccinării), stomatologi și asistenți, medici de familie și asistenți, medici școlari și asistenți, farmaciști, personal lucrător al Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, paramedici, voluntari, personal centre de îngrijire rezidențiale și medico-sociale și rezidenți, personal care acordă îngrijire la domiciliu, personalul din Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, personal centre de dializă și transfuzii, personal implicat în campaniile de vaccinare.
Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” preia vaccinarea personalului din cadrul Serviciului de Ambulanță a Județului Cluj. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca preia vaccinarea medicilor stomatologi.
A doua etapă: se vaccinează bolanvii și vârstnicii peste 65 ani, dar nu numai
În etapa a 2-a va fi vaccinată populația la risc incluzând adulții peste 65 ani, bolnavii cronici indiferent de vârstă, personal cheie din instituțiile statului, personal domeniul apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritățile judecătorești, sectorul economic vital (electricitate, gaze, apă, alimentar, combustibili, medicamente și material sanitare, transport persoane și mărfuri, feroviar, aeroport ).
Dar și comunicații: STS, radio, tv naționale, mass-media cu risc de expunere, poștă și curierat, unități de învățământ și creșe, salubritate și deșeuri.
A treia etapă: restul populației
Programarea pentru vaccinarea populației se va efectua în mod electronic, telefonic sau prin medicul de familie. Platforma electronică și echipamentele de înregistrare necesare fiecărui centru de vaccinare sunt asigurate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Evidența va fi ținută prin Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) în care se consemnează vaccinarea: tipul de vaccin, produsul, lotul, data, se programează în mod automat data rapelului (după 21 zile), se notifică persoana vaccinată în prima fază, cu 24h înainte de reprogramare, prin sms sau e-mail și se eliberează dovada vaccinării după fiecare doză independentă.
CITEȘTE ȘI:
Emil Boc s-a testat pentru COVID-19: „M-am ferit cât am putut și am scăpat! Mi-am făcut test și de anticorpi”
Paralizie facială pentru mai mulți voluntari cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer. Care este starea lor de sănătate?