Sănătate

Dan Tarcea, despre valul 4 al pandemiei: „Ne-am asigurat că spitalele sunt pregătite pentru un nou val”

Dan Tarcea a vorbit despre posibilitatea venirii unui val 4 al pandemiei de COVID-19. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, viceprimarul spune că la Cluj-Napoca spitalele au fost pregătite.

 

Primele semne ale valului 4 au început să se observe în special la nivel național (creșterea numărului de cazuri), dar și la nivel local.


 

Incidența în Cluj-Napoca este de 0,43 cazuri de COVID-19 la mie, într-o ușoară creștere. 


„Incidența în Cluj-Napoca este de 0,43 la mie, în creștere cu 0,02 puncte. Este o ușoară creștere și oarecum este normală, cu un pas mic. I-aș ruga pe clujeni să aibă încredere în instituțiile statului și i-aș încuraja să meargă să se vaccineze. La nivelul municipiului stăm destul de bine cu gradul de vaccinare. Suntem pe primul loc în România cu un procent de peste 50%, dar mai este loc”, a spus Dan Tarcea într-o emisiune radio.

Varianta Delta îi afectează mai mult pe nevaccinați

Tarcea îi îndrumă pe clujeni să se vaccineze, mai ales acum când varianta Delta a coronavirusului a început să facă ravagii. 


„Sunt și câteva studii care ne spun că cei care s-au îmbolnăvit cu tulpina Delta sunt preponderent cei nevaccinați. Aceasta este o dovadă și un motiv în plus că clujenii și românii ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19. 

Legat de gradul de vaccinare și de cum putem să-i încurajăm pe oameni, cred că statul român a făcut tot ceea ce este necesar pentru a avea suficiente vaccinuri, sunt puse la dispoziția populației și de aici încolo e decizia fiecăruia. 


Pe de altă parte, în momentul în care noi avem încredere în medici, fie că discutăm de o operație sau despre altceva. Cred că și în cazul vaccinului ar trebui să ascultăm sfatul specialiștilor, al medicilor, care ne recomandă și ne îndeamnă să ne vaccinăm”, a mai adăugat viceprimarul.

Valul 4 al pandemiei de COVID-19 este preconizat că s-ar întâmpla la jumătatea lunii septembrie. Dan Tarcea mărturisește că administrația locală și-a făcut treaba, iar în cazul în care un nou val ar veni, spitalele sunt pregătite:


„Dacă asta au spus specialiștii, vedem ce se va întâmpla, ne bazăm pe ceea ce spun ei. Tot specialiștii spun că trebuie să ne vaccinăm pentru a ne proteja de formele grave ale COVID-19. Din păcate, virusul nu este stabilizat, mai face mutații. Asta o spun specialiștii, nu autoritățile. Noi trebuie să asigurăm infrastructura necesară, lucru pe care l-am făcut. Am asigurat infrastructura pentru ca oamenii să se poată vaccina, am asigurat condiții de spitalizare decente acolo unde am putut, la spitalul Clujana, suntem parteneri și cu celelalte spitale ca să fie pregătite pentru un nou val. De acum încolo este decizia fiecărui om în parte dacă dorește sau nu să se vaccineze.”

CITEȘTE ȘI:

PESTE 600 cazuri de COVID, raportate în ultimele 24 de ore! Situația se agravează accelerat

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter