Sănătate

Numărul deceselor și a cazurilor noi în România, în creștere continuă de o lună. Unele țări vorbesc deja de „sfârșitul mini-valului 4”

Sociologul Mircea Kivu a publicat o analiză privind evoluția pandemiei de coronavirus în ultima lună, în România, comparând aceasta cu situația din alte țări din UE.

 

 


Sociologul a publicat pe pagina sa de Facebook două grafice, analizând evoluția situației COVID începând din 20 august și până în 19 septembrie în România și alte patru țări: Bulgaria, Franța, Italia și Spania. Trebuie menționat că dintre acestea, doar Bulgaria are o rată mai mică de vaccinare decât România, circa 19% din populație fiind vaccinată în vara învecinată.

 


Mircea Kivu arată că se vorbește deja, în mai multe țări, de sfârșitul unui val patru mai puțin violent decât cele anterioare, în ciuda prezenței majoritare a varianteI Delta, mult mai contagioasă și mai periculoasă la infecția cu COVID-19.

„Comparați evoluția cazurilor noi de COVID-19 și a deceselor (la 1 milion de locuitori), în următoarele țări: România (28% din populație complet vaccinată), Spania (77%), Franța (63%), Italia (65%), Bulgaria (19%). Am văzut că în unele țări se vorbește despre «sfârșitul mini-valului 4»”, a postat sociologul, pe rețelele de socializare.


În grafice este prezentată situația cazurilor noi de COVID-19 înregistrate în ultima lună (foto 1), respectiv a numărului de decese (foto 2). Amintim că sâmbătă, 18 septemrbie, țara noastră a înregistrat un nou record al numărului de îmbolnăviri de COVID-19: nu mai puțin de 5.300 de cazuri.

„Valul 4, probabil cel mai intens”

Valul 4 al pandemiei va fi probabil cel mai intens de până acum, din cauza contagiozității sporite a tulpinei Delta, dar pandemia nu se va sfârși de azi pe mâine, a declarat recent Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Digi24.


„Datele pe care le avem și în România, și peste tot, la nivel planetar, spun un singur lucru, faptul că vaccinarea este singura care va închide pandemia”, a spus Andrei Baciu.

„Cel mai probabil, acesta va fi probabil cel mai intens val pe care îl trăim. Din nefericire, lucrurile sunt mult mai accelerate, toată această situație fiind generată de contagiozitatea acestei tulpini, care infectează mult mai repede și mult mai multe persoane, lucru pe care îl vedem și în datele de zi cu zi”, a adăugat Andrei Baciu.


„Într-un fel sau altul, vom închide pandemia”, a spus Andrei Baciu. El crede însă că cel mai probabil, după cum arată datele în acest moment, vaccinarea anti-COVID va deveni una sezonieră.

„Cred că este esențial să ajustăm percepția vizavi de acest subiect. Pandemia nu se va încheia în aceste luni, nu se va încheia în aceste săptămâni nici în România, nici în alte părți. Însă putem să ne favorizăm starea de sănătate făcând următoarea analiză: pe ce pot eu ca persoană să-mi concentrez timpul și energia? Pot să iau în calcul tot felul de scenarii, fiind captiv al acestui fenomen de fake news, care este foarte prezent în mediul online și a început să domine discuția, sau, pe de altă parte, pot să mă uit la beneficiile vaccinării și chiar dacă nu iau în calcul acum decizia vaccinării, pot să-mi concentrez energia și atenția către un simplu gest: masca. O mască purtată corect te protejează într-o mare măsură”, a spus Andrei Baciu.

CITEȘTE ȘI

Cluj-Napoca se apropie de SCENARIUL ROȘU. Tot mai multe cazuri de COVID-19 depistate

 

abonare newsletter