Sănătate

De gardă pe SMURD Cluj: te poți trezi din comă? Paramedic: „O urgență majoră cu care ne confruntăm des în teren” VIDEO

Paul Oargă, un paramedic clujean, a filmat două intervenții pe SMURD la cazuri de comă și a explicat ce se întâmplă în aceste situații și cât de urgente sunt.

 

 


Dr. Paul Oargă este un medic rezident pe secția de ATI și paramedic pe SMURD Cluj, care filmează intervenții la diverse urgențe medicale. 

 


În ultimul său videoclip, dr. Paul Oargă a prezentat cum au decurs două intervenții la cazuri de comă. 

Ce este și ce cauzează coma?

Paramedicul clujean a explicat că o urgență cu care se confruntă foarte des în teren, coma, este o inconștiență profundă în care victima pare că doarme, dar nu poate fi trezită. Medicul a explicat care sunt factorii care cauzează coma:


„Astăzi abordăm o urgență majoră cu care ne confruntăm foarte des în teren: coma. Coma este o stare de inconștiență profundă în care victima pare că doarme. Nu poate fi trezită, nu poate mișca și nu răspunde la stimuli: fie ei verbali, tactili sau dureroși.

Ce cauzează asta? Sunt mai multe motive. Unul dintre cele mai comune motive este accidentul vascular cerebral, dar pot fi și lovituri la cap sau dezechilibre chimice la nivelul organismului. Ce facem noi odată ajunși la locul intervenției? În primul rând trebuie să stabilizăm victima. De cele mai multe ori necesită intubație, fiind în comă, adică protejăm calea aeriană și ne asigurăm că pacientul respiră. Apoi ne ocupăm de restul semnelor vitale care dacă nu sunt ok, le facem să fie”, a spus dr. Paul Oargă.


Primul caz de comă pe SMURD

Un prim caz pe care medicul rezident la ATI ni l-a arătat este cazul unei doamne care de mai bine de o zi nu se mișca și nu vorbea, indiferent de ce făceai: „Victima nu răspundea la orice stimul, indiferent cât de intens era acesta. Trebuia să excludem și un stop cardio-respirator, motiv pentru care am palpat pulsul. Nu se recomandă decât dacă ești antrenat în acest scop și am pus și padelele să vedem un ritm electric al inimii”, a explicat medicul. 

Pulsul victimei era foarte slab. Femeia se afla într-o comă profundă și respira „ineficient”. Astfel, pacienta trebuia intubată și ventilată mecanic cu un balon cu mască:


„Pentru că victima era în comă profundă, dar și pentru că avea niște respirații total ineficiente, trebuia să o intubăm și să o ventilăm mecanic cu ajutorul balonului cu mască, inițial, și apoi cu ajutorul ventilatorului. Aici (în video) vedeți cum pregătim toate materialele necesare pentru realizarea intubației. Balonașul pe care l-ați văzut că îl verificam ajunge în traheea pacientei și trebuie umflat în tragee și nu mai jos pentru că mai jos este riscul să ajungă într-o singură bronhie și să se ventileze un singur plămân. Acum verificăm dacă se aud ambii plămâni, adică balonașul este fixat în trahee”, a spus dr. Oargă.

După ce echipajul de pe salvare au examinat-o au hotărât să o transporte la spital pentru a nu mai pierde vremea. După ce au terminat cu acest caz au trecut direct la un alt pacient aflat în comă:

„Nu mai pierdem timpul și ducem victima direct la ambulanță unde o să ne putem ocupa mai bine de ea. După care trebuie să-i luăm sânge de la nivelul unei artere pentru a analiza gazele sanguine și electroliții, pentru a exclude și alte cauze de comă. Ducem pacienta la spital, dezinfectăm ambulanța și suntem imediat solicitați la un alt domn care nu răspundea la niciun stimul”, a spus Paul Oargă.

Al doilea caz de comă pe SMURD

Ajunși la fața locului, cei de pe SMURD au început să examineze pacientul, care avea diabet și în prezent glicemia crescută: „Facem rapid un mini examen neurologic, ne uităm la pupile, monitorizăm pacientul, ne asigurăm că semnele vitale sunt ok și acum trebuie să începem să vedem ce a cauzat această comă. Nu trece mult timp și observăm că glicemia victimei este crescută.”

Al doilea caz părea să fie puțin mai complicat, având în vedere că colaborarea cu pacientul a fost mai dificilă, dar în același timp victima a răspuns mai repede:

„Începem tratamentul încă din apartamentul domnului, administrăm insulină, dar și fluide pentru reechilibrarea acestuia și vedem că deja începe să răspundă. Trebuie dus oricum la spital ca să se facă exluderea într-un accident vascular cerebral sau doar o comă cauzată de creșterea glicemiei. 

Facem aceeași analiză de sânge pe care am luat-o și la cealaltă pacientă pentru a vedea electroliții și gazele sanguine și facem și un examen neurologic un pic mai complet. Analizăm anumite reflexe, vedem forța musculară a pacientului pentru a evalua dacă există anumite deficite neurologice, adică anumite probleme plecate de la nivelul creierului. Pacientul era confuz și dezorientat. Nu ne puteam tocmai înțelege cu el, dar aceste stări cauzate de creșterea glicemiei la pacienții diabetici peste o anumită limită pot merge cu aceste simptome și cu anumite deficite neurologice care pot remite într-un final. De asta trebuie să-l ducem de urgență la spital, unde să fie în continuare urmărit și supravegheat”, a povestit paramedicul.

CITEȘTE ȘI:

Un clujean a repornit inima soției sale: „Am luat-o în brațe, după care am început manevrele de prim ajutor” VIDEO

Un pacient cu atac cerebral trebuie dus de urgență la spital

Paul Oargă a mai explicat că atunci când este vorba despre un pacient care suferă de un accident vascular cerebral, acesta trebuie dus de urgență la spital. 

Victima trebuie să ajungă într-o „fereastră de patru ore și jumătate” de la începerea simptomelor:

„Accidentul vascular cerebral trebuie să ajungă de urgență la spital pentru că e o anumită fereastră de patru ore și jumătate de la debutul simptomelor în care se pot face anumite tratamente. Bineînțeles, acolo se fac mai multe investigații, printre care și un computer tomograf. Ne-am bucurat foarte mult că am văzut că domnul a început să își revină încă de când am început să strângem lucrurile și să plecăm din apartament și în ambulanță deja se putea comunica cu el, nu tocmai eficient, dar era o îmbunătățire neurologică. Ca de fiecare dată vreau să aduc universul acesta medical mai aproape de voi și să vă explic lucrurile care se fac în teren”, a spus paramedicul Paul Oargă în încheiere.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. O noapte de gardă la Untold. Paramedic: „Unele cazuri au ajuns la spital, s-a intrat de urgență în operație”

 

Te poți omorî dacă iei singur medicamente de Covid? Medic clujean: „Risc de convulsii, chiar moarte subită” VIDEO

 

abonare newsletter