Sănătate

Scenariu SUMBRU pentru Europa. Încă 500.000 de europeni ar putea muri din cauza COVID-19 până în februarie

Organizația Mondială a Sănătății atrage din nou atenția asupra ritmului rapid de transmitere a virusului COVID-19 în Europa. Potrivit specialiștilor de la OMS, Europa ar putea înregistra încă jumătate de milion de decese cauzate de virusul COVID-19 până în luna februarie.

 

 


Pentru specialiştii de la OMS, creşterea numărului de cazuri poate fi explicată printr-o combinaţie de doi factori, acoperirea vaccinală insuficientă şi relaxarea restricţiilor anti-COVID-19.

„Suntem, din nou, epicentrul pandemiei (…)Rata actuală de transmitere din cele 53 de ţări din regiunea europeană este foarte preocupantă (...) şi, dacă rămânem pe această traiectorie, am putea să asistăm la încă o jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 în această regiune până în februarie”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.


Potrivit datelor OMS, spitalizările associate cu COVID-19 au crescut de maim ult de două ori în ultima săptămână.
Numărul noilor cazuri depistate în fiecare zi este în creştere de aproape şase săptămâni consecutive în Europa şi cel al deceselor zilnice este în creştere de aproape şapte săptămâni consecutive, ajungând la circa 250.000 de cazuri, respectiv 3.600 de decese pe zi.

Actuala creştere este stimulată în special de Rusia (8.162 decese în ultimele şapte zile), Ucraina (3.819 decese) şi România (3.100 decese), conform acestor date.


OMS îndeamnă populația să utilizeze masca de protecție corect

Pentru a combate pandemia de coronavirus, OMS a îndemnat la continuarea folosirii pe scară largă a măştii sanitare şi la practicarea măsurilor de distanţare socială.

„Testele, aplicaţiile de urmărire a cazurilor-contact, ventilarea spaţiilor închise şi distanţarea fizică vor continua să facă parte din arsenalul nostru de apărare, alături de vaccinarea rapidă, corectă şi generalizată pentru fiecare persoană eligibilă”, a adăugat Hans Kluge.


După o primă accelerare în iulie, urmată de un platou, situaţia sanitară din Europa s-a degradat încă o dată la începutul lunii septembrie.

„Prognoze fiabile arată că dacă reuşim să ajungem la o rată de utilizare de 95% a măştii sanitare în Europa şi Asia Centrală, vom putea să salvăm până la 188.000 de vieţi din acele 500.000 de vieţi pe care riscăm să le pierdem până în februarie 2022”, a mai spus Hans Kluge.


CITEȘTE ȘI

Peste 92% din morții de COVID din ultima perioadă erau NEVACCINAȚI. O nouă mutație ar putea afecta copiii

Ultimele Stiri
abonare newsletter