Sănătate

Răzvan Cherecheș, expert UBB: „Va fi o creștere a numărului de decese unde se deschid școlile față în față”

Expertul în sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, critică autoritățile pentru că au aplicat restricțiile „cu jumătate de măsură” și spune că acolo unde școlile se deschid față în față va crește numărul de decese din cauza Covid-19.

 

 


Expertul UBB a evidențiat că la scurt timp după ce a fost impus certificatul verde la mai multe activități a crescut numărul de persoane vaccinate anti-Covid-19.

 


Faptul că în prezent numărul vaccinărilor pe zi scade se întâmplă din cauză că restricțiile nu au fost aplicate constant:

„Imediat ce s-a introdus certificatul verde, a crescut numărul de vaccinări pe zi pentru că oamenii s-au temut de consecinţele restricţiilor. Din nefericire, faptul că a scăzut numărul de vaccinări zilnice arată că restricţiile nu sunt aplicate constant şi oamenii şi-au găsit modalităţi de a eluda, de a evita această restricţie”, a spus expertul Răzvan Cherecheș la B1 TV. 


Deschiderea școlilor față în față, o greșeală?

Răzvan Cherecheș a mai spus că dacă de luni școlile vor fi deschise, cu prezență fizică, în condițiile în care acestea nu sunt pregătite, va urma o creștere semnificativă a numărului de decese cauzate de Covid-19. 

„În plus, dacă de luni va începe şcoala faţă în faţă în condiţiile în care şcolile nu sunt pregătite pentru funcţionare faţă în faţă – nu avem ventilaţie, măşti nu se poartă peste tot, distanţare nu există şi testarea... încă sunt în proces de achiziţie teste în condiţiile în care ar fi trebuit achiziţionate din vară, ca să fie la începutul şcolii – deci fără îndoială că în oraşele şi în zonele unde va începe şcoala faţă în faţă se va accelera transmiterea comunitară şi înseamnă că peste o lună, undeva în decembrie, vom vedea o creştere a numărului de decese ca urmare a deschiderii şcolii”, a declarat Răzvan Cherecheş.


În acest ritm, valul patru va continua până în primăvară, spune expertul: 

„Până atunci, vom fi tot în acest val pentru că, dacă s-ar fi luat măsuri ferme, ar fi scăzut rata de transmitere, ar fi scăzut numărul de cazuri noi, inevitabil în timp ar fi scăzut numărul de decese, după care posibil ca în ianuarie-februarie să fi reînceput creştere ca urmare a relaxărilor din perioada sărbătorilor. Dar, cum măsurile au fost aplicate cu jumătate de gură, cu jumătate de măsură, practic prelungim valul patru până în primăvară”, a mai explicat profesorul în sănătate publică.


CITEȘTE ȘI:

Boc vrea să se impună Certificatul Verde la locul de muncă: „Dacă nu, de Crăciun vom merge la cimitir”

 

Peste 92% din morții de COVID din ultima perioadă erau NEVACCINAȚI. O nouă mutație ar putea afecta copiii

 

abonare newsletter